Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van restjes. Restjes brood, tomaat en groente. Deze panzanella maak ik met oud brood, tomaat, nectarine en burrata. Die combinatie is echt hemels. De nectarine maakt de panzanella heerlijk zoet en extra fris en de burrata zorgt voor wat romigheid.
Snij de nectarines in partjes (dit kan handig door ze eerst doormidden te snijden, van elkaar af te draaien, de pit met een mes uit te snijden en vervolgens in partjes te snijden). Grill de nectarines in een grillijzer aan beide kanten in ongeveer 5 minuten, totdat er mooie zwarte grill strepen op de nectarine komen. Het grillen kun je eventueel overslaan als je minder tijd hebt.
Snij de tomaat in partjes. Snij de komkommer in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten met een klein lepeltje. Snij de ui in dunne ringen.
Doe de tomaat, nectarine, komkommer en ui in een salade kom.
Snij of scheur het brood in stukjes. Zet een pan op het vuur en grill het brood, samen met een flinke scheut olijfolie in een paar minuten totdat ze lekker krokant zijn. Voeg toe aan de salade.
Leg de burrata bij de salade, of scheur de burrata in stukjes.
Maak een dressing door de olijfolie en de basilicumblaadjes te pureren in een blender. Sprenkel dit over de panzanella. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Notities
Deze panzanella kun je prima aan kinderen voorschotelen. Voor mijn kids maak ik meestal een apart bakje, zonder dressing, basilicum en ui. De rest vinden ze heerlijk!