Nooit meer afhaal Chinees, maar wel deze heerlijke vegetarische tjap tjoy! Super simpel om te maken en ontzettend lekker en gezond. Tjap tjoy is van origine vegetarisch, maar wordt vaak met kip bereid. Ik maakte er weer een vegetarische variant van. Heerlijk licht en toch voedzaam!
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even apart.
Verwarm 1 eetlepel arachideolie in een wok of hapjespan. Bak de tofu of tempeh blokjes in ongeveer 5 minuten in de olie gaar. Haal het uit de pan en zet even apart.
Snij intussen de groente. Schil de gember en ui en snij fijn. Was de paprika, sperziebonen en peultjes. Snij de paprika in reepjes of blokjes en dop de boontjes. Snij de champignons in plakjes.
Verwarm een flinke scheut arachideolie in de wokpan en voeg de ui en gember toe. Bak 2 minuten. Voeg vervolgens de paprika, champignons en sperziebonen toe. Maak een sausje van 4 theelepels maizena, 2 theelepels 5 spice kruiden, 250 ml water en 2 eetlepels sojasaus. Blus de groente af met de saus en voeg het halve bouillonblokje toe en laat even pruttelen. Voeg na 2 minuten de peultjes toe en laat nog eens 3 minuten pruttelen. Voeg de tofu of tempeh blokjes toe.
Breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer eventueel met verse chilipeper. Serveer met de rijst.
Notities
Dit lijkt op het eerste gezicht niet de meest kindvriendelijke maaltijd. Je kunt niet om de groente heen en veel kids worden daar niet blij van.
Dit gerecht gaat om de groente, dus daar kun je niet echt onderuit. Maar je bepaalt zelf welke groente je gebruikt, dus kies vooral voor de favoriete groente van je kind.
Het chilipepertje kun je eventueel achterwege laten.