De ultieme kerstklassieker: Beef Wellington. Maar dan nu de vegetarische versie, namelijk Beet Wellington. Een bladerdeegrol gevuld met champignons, bietjes en geitenkaas. Moeilijk? Nee hoor, dat valt reuze mee. De Beet Wellington kun je van tevoren klaarmaken, zodat je het tijdens het kerstdiner alleen nog maar hoeft te bakken in de oven. Perfecte kerst mealprep!
500grambiet4 stuks, van ongeveer hetzelfde formaat
zout
peper
Beet Wellington
40gramzachte geitenkaas
1rolbladerdeeg270 gram (hiervan gebruik je ongeveer 2/3)
zout
zwart sesamzaad
1eidooier
Optioneel, om te serveren: paddenstoelen - wijnsaus
1sjalotje
30gramroomboter
100gramwortel
1laurierblaadje
1takjetijm
2theelepelsbruine basterdsuiker
1eetlepelbloem
250ml paddenstoelen bouillon
50ml rode wijn
1eetlepeldonkere balsamico azijn
1eetlepelsojasaus
0,5theelepelmosterd
Instructies
Champignon vulling
Snij de ui, knoflook en champignon zeer fijn (tapenade structuur). Dit kan eventueel met de food processor of blender.
Verwarm de roomboter een hapjespan. Bak hierin de champignons, ui , knoflook en de blaadjes van de tijmtakjes. Roer goed door en voeg de balsamico azijn toe. Bak ongeveer 10 tot 15 minuten tot het vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper. Zet het champignon mengsel apart en laat even afkoelen.
Biet
Haal de bieten uit de verpakking en snij de uiteinden eraf. Bestrooi met wat zout en peper.
Beet Wellington
Tip: kijk voor het rollen van de Beet Wellington dit filmpje vanaf 2 minuten. Leg het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) op het aanrecht. Bij middelgrote bietjes gebruik je ongeveer 24 x 27 cm van het deeg. Verdeel de de champignons over het bladerdeeg. Laat aan alle kanten ongeveer 3 cm aan de zijkant vrij. Kruimel de geitenkaas over de champignons.Leg de bieten op de champignons, aan de voorkant van het deeg, in de breedterichting.Kluts de eidooier en besmeer en bestrijk hiermee de randjes van het deeg. Rol het bladerdeeg strak op (met behulp van het bakpapier) totdat je één keer rond bent. Snij het deeg af en verwerk het uiteinde van het bladerdeeg aan de onderkant van de Beet Wellington. Vouw de zijkanten netjes dicht. Laat het deeg (ten minste) 30 minuten in het bakpapier of in huishoudfolie rusten in de koelkast. Tip: je kunt de Beet Wellington heel handig van tevoren klaarmaken en ter plekke afbakken!
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden. Leg een bakrooster met bakpapier klaar.
Haal de Beet Wellington uit de koelkast en bestrijk met het geklutste eigeel. Maak wat inkepingen met een mes (ter decoratie). Bestrooi de Beet Wellington zeezout en zwart sesamzaad. Bak de Wellington in ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de oven.
Optioneel: paddenstoelen - wijnsaus
Snij het sjalotje fijn. Verwarm de roomboter in een steelpan. Bak de sjalot ongeveer 1 minuut. Schil de wortel en snij in grove stukken. Voeg de wortel, het laurierblaadje, de suiker en de blaadjes van de tijm toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten. Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf goed roeren. Voeg de paddenstoelen bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe aan de saus. Laat ongeveer 20 minuten sudderen zonder deksel. Haal het laurierblaadje uit de pan en pureer totdat je een mooie gladde saus krijgt. Giet de saus nog even terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat de saus nog 5-10 minuten trekken.
Serveren
Snij de Beet Wellington in plakken van ongeveer 2-2,5 cm dik en leg op een bord. Serveer met paddenstoelen - wijnsaus, aardappeltjes en groente of salade.
Notities
De meeste kinderen zijn gek op bietjes, dus dit is potentieel een super kerstmaaltje voor jouw kids.
Je kunt de champignonvulling en de geitenkaas eventueel achterwege laten, mocht dat problemen opleveren ;).