Hutspot is een traditioneel Hollands wintergerecht met wortel (peen), ui en aardappels. Oorspronkelijk hoort er ook pastinaak in de hutspot. Dit hutspot recept is daarom met wortel, pastinaak en zoete aardappel. Serveer met vegetarische gehaktballetjes. Op 3 oktober wordt hutspot gegeten in Leiden om het Leids ontzet te vieren.
Schil de wortel, zoete aardappel en pastinaak en rasp ze vervolgens (doe ik in de keukenmachine) of snijd ze in stukjes.Snij de ui in ringen.
Doe de ui samen met de groenten en zoete aardappel in een pan met ruimkokend water. Voeg de bouillonblokjes en kruidnagel toe en kook de groenten in ongeveer 20 minuten gaar.Giet de groenten af en bewaar een beetje kookvocht. Verwijder de kruidnagel.
Stamp de groenten nu tot een mooie stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de stamppot smeuïger te maken. Breng op smaak met wat boter, zout en peper.
Serveer met vegetarische balletjes en vegetarische jus.
PS. Wist je dat je vegetarische jus heel makkelijk zelf kunt maken? Maak een roe van roomboter, een beetje bloem en giet af met wat water en een stukje verkruimeld bouillonblokje.
Notities
Kinderen vinden hutspot vaak lekkerder als je de stamppot met de stafmixer pureert. Zo is het net wat minder grof.