Gevulde flespompoen is het ideale vegetarische hoofdgerecht voor kerst. Het ziet er feestelijk uit en heeft een lekkere bite. Je bakt de pompoen in z'n geheel in de oven en snijdt het aan tafel in plakken. Een supergerecht voor de feestdagen!
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Snij de flespompoenen in de lengte doormidden. Besprenkel de snijvlakken van de pompoen met olijfolie. Leg de pompoenhelften met het snijvlak naar beneden op de bakplaat. Bak de pompoen 35 minuten op 200 graden in de oven. Haal de pompoen uit de oven en laat even afkoelen.
Kook intussen de orzo in een pan met ruimkokend water en een blokje groente bouillon in ongeveer 8-10 minuten gaar. Giet af en zet even apart.
Verwarm de roomboter in een hapjespan. Bak hierin de spinazie totdat deze mooi geslonken is. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Haal de spinazie uit de pan en zet even apart.
Verwarm nu wat olijfolie in de hapjespan. Snij de champignons in kleine stukjes en bak deze in ongeveer 5 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper. Roer de gebakken champignons door de orzo. Hak de basilicum fijn en strooi over de orzo. Roer goed door.
Als de pompoen is afgekoeld, verwijder je een deel het vruchtvlees uit de pompoen met een eetlepel. Begin met het verwijderen van het pompoenzaad en hol vervolgens de rest van de pompoen uit. Laat ongeveer 1,5-2 cm vruchtvlees zitten.
Nu is het tijd om de pompoen te vullen. Verdeel de spinazie over de vier uitgeholde pompoenhelften. Druk goed aan. Smeer de spinazie nu in met de ricotta en verdeel daar bovenop de orzo met champignons. Leg twee helften naast elkaar en klap vervolgens met de vulling tegen elkaar dicht. Bindt vast met keukentouw.
Bak de gevulde pompoen ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven. Tip: je kunt de gevulde pompoen tot deze stap van tevoren klaar maken. Het bakken in de oven doe je dan ter plekke tijdens het diner. Houd er wel rekening mee dat de pompoen iets langer nodig heeft in de oven, omdat de pompoen niet meer warm is. Pak de pompoen in dit geval in aluminiumfolie en bak 30-35 minuten in de oven.
Serveer de pompoenen op tafel en snij in plakken van 2-3 cm. Ik ga meestal uit van 3 plakken per persoon.
Notities
Het ene kind maak je wel blij met pompoen, maar de ander juist weer niet. Bij mij thuis vinden ze pompoen maar niets. Alleen pompoensoep eten ze wel, maar alle andere pompoengerechten laten ze staan. Voor hen heb ik wat orzo met gegrilde cherrytomaten gemaakt. Lekker makkelijk en een absolute topper voor kids!
Houdt jouw kind wel van pompoen, maar bijvoorbeeld niet van spinazie en champignon? Vul de pompoen dan met orzo en gegrilde cherrytomaat en ricotta. Super lekker en hartstikke kidsproof!