Gevulde flespompoen

          Gevulde pompoen kerst

Pompoen is de nieuwe kalkoen! Waar vleeseters met thanksgiving en kerst traditioneel voor gevulde kalkoen gaan, is de gevulde flespompoen de vegetarische toekomst.

Vegetarisch kerst hoofdgerecht met pompoen

Met de familie maak ik meestal het voorgerecht voor kerst. Want niet iedereen zit te wachten op een vegetarisch hoofdgerecht. Heel jammer, want er zijn zoveel lekkere vegetarische hoofdgerechten die je met kerst kunt maken! Ik heb de 7 lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor je op een rijtje gezet. Deze gevulde flespompoen hoort daar absoluut bij. Het ziet er super feestelijk uit en het is een heel mooi veelzijdig gerecht qua textuur. De smaken van pompoen, ricotta, spinazie en champignons passen heel goed bij elkaar. Kortom, deze moet je echt maken met kerst!

Meal preppen

De totale bereidingstijd voor deze gevulde pompoen is ongeveer een uur. Maar het goede nieuws is, dat je de pompoen heel goed van tevoren kunt klaarmaken. Volg de bereiding hieronder t/m stap 7. Pak de pompoen daarna in in aluminiumfolie en bak de pompoen ter plekke tijdens het diner. Let er op dat de pompoen iets langer nodig heeft als je deze van tevoren klaar maakt. De vulling en de pompoen zijn dan namelijk afgekoeld en moeten weer op temperatuur komen in de oven.

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Restjes recepten

Deze gevulde pompoen kun je de volgende dag nog prima eten. Verwarm em nog even in de oven en serveer er een lekkere salade en wat aardappeltjes bij en je hebt weer een mooie maaltijd. Wil je er wat anders van maken? Haal de vulling dan uit de pompoen en verwarm deze tot een lekkere risotto met spinazie. De pompoen kun je gebruiken voor een pompoenrisotto, een pompoensoep of als vulling in wraps. Bekijk hier al mijn pompoenrecepten.

Meer kerstinspiratie?

Zin in meer vegetarische kerstrecepten? Ik heb van alles voor je in de aanbieding; van de lekkerste vegetarische kerst voorgerechten, tot de beste hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Een vegetarisch kerstdiner is super veelzijdig, smaakvol en hoeft niet moeilijk te zijn! Fijne feestdagen!

Gevulde pompoen kerst

Vegetarisch gevulde flespompoen

Gevulde flespompoen is het ideale vegetarische hoofdgerecht voor kerst. Het ziet er feestelijk uit en heeft een lekkere bite. Je bakt de pompoen in z'n geheel in de oven en snijdt het aan tafel in plakken. Een supergerecht voor de feestdagen!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Fusion
Trefwoord: Feestdagen, Gevulde pompoen, Kerst, Kidsproof, Vegetatarisch
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 2 flespompoenen
  • 150 gram orzo
  • 1 blokje groente bouillon
  • 50 gram roomboter
  • 400 gram spinazie
  • 250 gram (kastanje) champignon
  • 250 gram ricotta
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Snij de flespompoenen in de lengte doormidden. Besprenkel de snijvlakken van de pompoen met olijfolie. Leg de pompoenhelften met het snijvlak naar beneden op de bakplaat. Bak de pompoen 35 minuten op 200 graden in de oven.
    Haal de pompoen uit de oven en laat even afkoelen.
  • Kook intussen de orzo in een pan met ruimkokend water en een blokje groente bouillon in ongeveer 8-10 minuten gaar. Giet af en zet even apart.
  • Verwarm de roomboter in een hapjespan. Bak hierin de spinazie totdat deze mooi geslonken is. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Haal de spinazie uit de pan en zet even apart.
  • Verwarm nu wat olijfolie in de hapjespan. Snij de champignons in kleine stukjes en bak deze in ongeveer 5 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper. Roer de gebakken champignons door de orzo.
    Hak de basilicum fijn en strooi over de orzo. Roer goed door.
  • Als de pompoen is afgekoeld, verwijder je een deel het vruchtvlees uit de pompoen met een eetlepel. Begin met het verwijderen van het pompoenzaad en hol vervolgens de rest van de pompoen uit. Laat ongeveer 1,5-2 cm vruchtvlees zitten.
  • Nu is het tijd om de pompoen te vullen. Verdeel de spinazie over de vier uitgeholde pompoenhelften. Druk goed aan. Smeer de spinazie nu in met de ricotta en verdeel daar bovenop de orzo met champignons.
    Leg twee helften naast elkaar en klap vervolgens met de vulling tegen elkaar dicht. Bindt vast met keukentouw.
  • Bak de gevulde pompoen ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven.
    Tip: je kunt de gevulde pompoen tot deze stap van tevoren klaar maken. Het bakken in de oven doe je dan ter plekke tijdens het diner. Houd er wel rekening mee dat de pompoen iets langer nodig heeft in de oven, omdat de pompoen niet meer warm is. Pak de pompoen in dit geval in aluminiumfolie en bak 30-35 minuten in de oven.
  • Serveer de pompoenen op tafel en snij in plakken van 2-3 cm. Ik ga meestal uit van 3 plakken per persoon.

Kidsproof tips

  • Het ene kind maak je wel blij met pompoen, maar de ander juist weer niet. Bij mij thuis vinden ze pompoen maar niets. Alleen pompoensoep eten ze wel, maar alle andere pompoengerechten laten ze staan. Voor hen heb ik wat orzo met gegrilde cherrytomaten gemaakt. Lekker makkelijk en een absolute topper voor kids!
  • Houdt jouw kind wel van pompoen, maar bijvoorbeeld niet van spinazie en champignon? Vul de pompoen dan met orzo en gegrilde cherrytomaat en ricotta. Super lekker en hartstikke kidsproof!

Voedingswaarden

Zout: 161mg | Calcium: 280mg | Vitamine C: 72mg | Vitamin A: 33220IU | Suiker: 7g | Vezels: 8g | Kalium: 1484mg | Cholesterol: 39mg | Calorieën: 362kcal | Verzadigd vet: 8g | Vet: 13g | Eiwitten: 14g | Koolhydraten: 53g | Iron: 4mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Gevulde pompoen kerst
Gevulde flespompoen

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner

Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!

Pin it Print
Vegetarisch rijst snel klaar Vegetarisch weekmenu – week 37
Gekarameliseerde wortels Vegetarisch weekmenu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling