Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar.
Bak intussen het gekruid gehakt in een koekenpan in een flinke scheut olijfolie. Voeg 1 eetlepel sojasaus toe en bak ongeveer 4 minuten totdat het gehakt een beetje krokant begint te worden. Schil de appels en snij in blokjes. Besprenkel eventueel met wat citroensap zodat de appel niet bruin wordt.
Als je verse andijvie hebt, snij deze dan in dunne repen en was en droog de andijvie.
Giet de aardappels af, voeg de melk toe en pureer de aardappels. Breng op smaak met nootmsukaat, zout en peper. Voeg de andijvie, het vegetarisch gehakt en de appel toe, vlak voordat je de stamppot gaat serveren. Proef de stamppot en voeg eventueel nog een extra scheutje sojasaus toe voor een intensere smaak. (NB. hou je van zachte andijvie door je stamppot, roer de andijvie wat langer door de puree heen, dan wordt het vanzelf zacht).
Notities
Kinderen vinden zachte andijvie vaak lekkerder dan knapperige andijvie. Roer de andijvie voor kids daarom wat langer door de puree heen, dan wordt het wat zachter.