Winterse salade met postelein en gekarameliseerde wortel
Deze salade zit vol met seizoensgroente die je in de winter goed kunt verkrijgen. Met postelein en wortel maak je een heerlijke vegetarische salade die je als bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht kunt serveren.
Schil de wortel, was ze en snij in plakjes van ongeveer 0,5 cm. Schil de ui en snij in ringen.
Verwarm de roomboter in een hapjespan. Bak hierin de wortels voor 2 minuten. Blus af met 200 ml kokend water en voeg het halve bouillonblokje toe. Zet het vuur wat lager en kook de wortels ongeveer 6 minuten. Voeg de rode uiringen toe en kook nog eens 2 minuten.
Giet de pan af en laat een paar eetlepels vocht in de pan zitten. Doe de honing in de pan en bak een paar minuten mee. Nu karameliseren de wortels en de rode ui. Breng op smaak met zout en peper.
Snij intussen de boterham in blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm. Doe de blokjes brood in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met wat zout en peper. Je kunt eventueel nog extra smaak toevoegen, zoals tijm en knoflookpoeder. Zet het brood in de oven en bak ongeveer 10 minuten.
Schuif na 5 minuten een ovenschaaltje met de walnoten en verbrokkelde feta erbij in de oven en bak de laatste 5 minuten mee.
Was en droog de postelein en doe in een slakom. Verdeel hierover de wortel en de rode ui. Verdeel vervolgens ook de croutons, walnoten en feta over de salade.
Dressing
Maak de dressing door alle ingrediënten goed te mengen in een bakje. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de salade met de dressing. De dressing kun je goed bewaren in de koelkast!
Notities
Mijn kinderen eten nog geen salade, maar ze vinden wortel en nootjes wel heel erg lekker. Voor hen maak ik daarom een apart bakje met wortels en walnoten.