Winterse salade met porselein en gekarameliseerde wortel

         Vegetarische wintersalade

Dit recept is een typisch voorbeeldje van groente uit mijn groente la opmaken. Onlangs zat er postelein en winterwortel in mijn biologische groentetas van Tuinderij de Lijsterbes. En dat leek me eigenlijk een perfecte combinatie.

Postelein

Postelein is niet zo’n bekende groente. Je kunt het in principe het hele jaar door in Nederland verkrijgen, maar het ligt meestal niet in de supermarkt. Op de markt kun je zeker wel slagen voor postelein. Het is een bladgroente en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Postelein zit vol vitamine C en E, magnesium, ijzer en kalium. Daarnaast bevat het veel antioxidanten en is het een bron van omega-3 onverzadigde vetzuren. Het bevat meer omega-3 dan welke bladgroente dan ook, en zelfs meer dan een heel aantal minder vette vissoorten. Kortom: heel erg gezond dus!

Het heeft iets weg van veldsla, maar toch ook weer niet. Het is iets scherper van smaak, maar zeker niet bitter.

Stamppot, soep, salades

Postelein wordt vaak verwerkt in stamppotten, maar kan ook heel goed in soep of als basis voor een salade. Ik maakte er een winterse salade mee met gekarameliseerde wortel, feta en walnoten. Deze salade kun je maken als voorgerecht, hoofdgerecht of bijgerecht. Ik heb de porties gebaseerd op een bijgerecht. Als je dit als hoofdgerecht wilt eten, kun je de porties verdubbelen.

Vegetarische wintersalade

Winterse salade met porselein en gekarameliseerde wortel

Deze salade zit vol met seizoensgroente die je in de winter goed kunt verkrijgen. Met postelein en wortel maak je een heerlijke vegetarische salade die je als bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht kunt serveren.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Fusion
Trefwoord: Aardappelsalade, Gekarameliseerde wortels, Maaltijdsalade, Postelein, Vegetarisch, Winter
Porties: 4 personen
calorieën: 171kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 300 gram wortel
  • 25 gram roomboter
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 1 rode ui
  • 1,5 eetlepels honing
  • 1 oude boterham
  • 100 gram feta
  • 1 handje walnoten
  • 150 gram postelein
  • olijfolie

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel notenolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de wortel, was ze en snij in plakjes van ongeveer 0,5 cm.
    Schil de ui en snij in ringen.
  • Verwarm de roomboter in een hapjespan. Bak hierin de wortels voor 2 minuten. Blus af met 200 ml kokend water en voeg het halve bouillonblokje toe. Zet het vuur wat lager en kook de wortels ongeveer 6 minuten. Voeg de rode uiringen toe en kook nog eens 2 minuten.
  • Giet de pan af en laat een paar eetlepels vocht in de pan zitten. Doe de honing in de pan en bak een paar minuten mee. Nu karameliseren de wortels en de rode ui. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snij intussen de boterham in blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm. Doe de blokjes brood in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met wat zout en peper. Je kunt eventueel nog extra smaak toevoegen, zoals tijm en knoflookpoeder. Zet het brood in de oven en bak ongeveer 10 minuten.
  • Schuif na 5 minuten een ovenschaaltje met de walnoten en verbrokkelde feta erbij in de oven en bak de laatste 5 minuten mee.
  • Was en droog de postelein en doe in een slakom. Verdeel hierover de wortel en de rode ui. Verdeel vervolgens ook de croutons, walnoten en feta over de salade.

Dressing

  • Maak de dressing door alle ingrediënten goed te mengen in een bakje. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de salade met de dressing. De dressing kun je goed bewaren in de koelkast!

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen eten nog geen salade, maar ze vinden wortel en nootjes wel heel erg lekker. Voor hen maak ik daarom een apart bakje met wortels en walnoten. 

Voedingswaarde

Calories: 171kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 5g | Fat: 12g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 36mg | Sodium: 393mg | Potassium: 360mg | Fiber: 3g | Sugar: 6g | Vitamin A: 13217IU | Vitamin C: 15mg | Calcium: 159mg | Iron: 1mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Vegetarische wintersalade
Winterse salade met postelein en gekarameliseerde wortel
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegetarische winter ovenschotel Vegetarische ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappelpuree
Mexicaanse groentestoof Vegetarisch texmex Mexicaans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *