Maaltijdsalade met gegrilde pastinaak, venkel en muntpesto
Dit is een heerlijke en gezonde plantaardige maaltijdsalade. Een smaakbommetje vol met verse groente, zoals pastinaak, venkel en postelein. De muntpesto maakt het helemaal af. Een lekkere salade voor lunch, of als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht.
80-100gramposteleinalternatief: veldsla, rucola of spinazie
10gramverse muntblaadjes
15gramverse koriander
0,5sjalot
1teentjeknoflook
3handjespijnboompit
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakrooster of -plaat met bakpapier klaar.
Schil de pastinaak en snij in partjes of plakken. Was de venkel, verwijder de onderkant en snij in parten. Verdeel de groente over de bakplaat en besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Schuif de plaat in de oven en bak in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de pijnboompitten een paar minuten in een pan tot ze goudbruin zijn.
Maak de muntpesto door de muntblaadjes, koriander, sjalot, knoflook en pijnboompitten in een keukenmaler of blender te doen. Voeg 75-100 ml olijfolie toe en pureer tot een mooie pesto.
Verdeel de postelein over 2 borden. Schep de quinoa op de borden en verdeel de groente erover. Besprenkel met een flinke klodder pesto.
Notities
Mijn kids zijn niet zo dol op salade. De jongste gek genoeg wel, die eet de rauwe blaadjes gewoon op, maar mijn oudste moet er niets van weten.
Voor de kinderen maak ik meestal een apart bakje met alleen de gegrilde groente en quinoa. Ik geef ze er dan nog wat extra rauwkost bij.
Als sausje kun je prima een klein beetje pesto door wat creme fraiche mengen. Dat is een wat neutralere smaak voor de kids.