Dit is een heerlijke vegetarische risotto met prei en champignons. De prei wordt door de risotto lekker romig van smaak. Een perfect recept als je veel prei in huis hebt!
Verwarm een hapjespan en smelt hierin je boter, samen met een scheut olijfolie.
Was de prei en snij de prei en de ui fijn in kleine stukjes. Bak de prei en ui in de boter en laat deze ongeveer 8 minuten lekker slinken in de pan. De prei wordt nu zacht en de bittere smaak verdwijnt.
Voeg nu de risottorijst toe aan de prei en bak deze mee totdat de korrels glazig zijn. Meestal is dit na 1-2 minuten. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur.
Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Snij intussen de champignons in partjes en bak deze gaar in olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.Als de rijst gaar is, roer je de champignons en parmezaanse kaas door de rijst. Breng op smaak met zout en peper.
Notities
Deze risotto is al heerlijk zacht van smaak. De prei is zo zacht en licht van kleur dat het nauwelijks opvalt tussen de rijst.
Trapt jouw kind hier toch niet in? Kook de prei dan eerst en pureer deze met wat kookvocht. Voeg de gepureerde prei toe aan de groente bouillon en gebruik dit dan als bouillon in het recept.
De champignons kun je apart serveren als je kind hier niet van houdt.
De wijn is bijna volledig verdampt wanneer je de risotto eet. Vind je dit toch geen fijn gevoel voor de kids? Vervang de wijn dan door wat extra groente bouillon.