Smaken verschillen én veranderen

Ik heb jaren geen prei gegeten. Ik weet niet wat het was, maar ik vond het gewoon niet lekker. Na mijn zwangerschappen is dat ineens veranderd. Nu vind ik prei dus super lekker. Gek he?

Prei in het seizoen

Prei kun je in Nederland het hele jaar door kopen tegen een betaalbare prijs. In de winter en het voorjaar komen de preien van het land, dus dan is prei nog iets goedkoper. Soms gebeurt het me dat ik ineens 2 of 3 preien in de koelkast heb liggen, omdat ze een paar keer achter elkaar in de groententas  zitten. Deze week had ik ineens een geniaal idee: ik maak risotto met prei.

Heerlijk romige risotto

En het resultaat? Super lekker! Deze preirisotto is een blijvertje!De combinatie met champignons zorgt voor een heerlijke herfst smaak. Mijn zoontje Joppe vond de risotto ook super. De bittere preismaak kook je eruit en maakt plaats voor een heerlijk romige, zachte maaltijd. Kortom: een super lekker vegetarisch gezinsgerecht!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer vegetarische risotto recepten

Smaakt deze risotto naar meer? Of zoek je juist naar een risotto met andere groente? Ik heb de lekkerste vegetarische risotto recepten voor je op een rij gezet. Bekijk ze hier.

Vegetarische risotto met prei en champignons

Dit is een heerlijke vegetarische risotto met prei en champignons. De prei wordt door de risotto lekker romig van smaak. Een perfect recept als je veel prei in huis hebt!
3.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordChampignons, Kidsproof, Prei, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • olijfolie
  • 3 prei
  • 1 ui
  • 320 gram risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 1,5 liter groente bouillon
  • 250 gram champignon
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm een hapjespan en smelt hierin je boter, samen met een scheut olijfolie.
  • Was de prei en snij de prei en de ui fijn in kleine stukjes. Bak de prei en ui in de boter en laat deze ongeveer 8 minuten lekker slinken in de pan. De prei wordt nu zacht en de bittere smaak verdwijnt.
  • Voeg nu de risottorijst toe aan de prei en bak deze mee totdat de korrels glazig zijn. Meestal is dit na 1-2 minuten. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur.
  • Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Snij intussen de champignons in partjes en bak deze gaar in olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.Als de rijst gaar is, roer je de champignons en parmezaanse kaas door de rijst. Breng op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Deze risotto is al heerlijk zacht van smaak. De prei is zo zacht en licht van kleur dat het nauwelijks opvalt tussen de rijst.
  • Trapt jouw kind hier toch niet in? Kook de prei dan eerst en pureer deze met wat kookvocht. Voeg de gepureerde prei toe aan de groente bouillon en gebruik dit dan als bouillon in het recept. 
  • De champignons kun je apart serveren als je kind hier niet van houdt.
  • De wijn is bijna volledig verdampt wanneer je de risotto eet. Vind je dit toch geen fijn gevoel voor de kids? Vervang de wijn dan door wat extra groente bouillon. 
Vegetarische risotto recept
Risotto met prei en champignon