Een restje aardappels over? Deze Spaanse aardappeltortilla is dan ideaal om te maken. Met aardappels, ei en ui maak je heel eenvoudig deze tapas klassieker. Lekker met wat aioli als bijgerecht, of eet deze tortilla als lunch.
Werk je met ongekookte aardappels? Schil de aardappels dan eerst. Snij in blokjes van ongeveer 1-2 cm en kook ze in ongeveer 6-8 minuten beetgaar. Giet af en zet apart. Werk je met gekookte aardappels? Snij ze dan in blokjes van 1-2 cm.
Snij de ui in halve ringen.
Doe de eieren in een kom en klop ze goed op. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de aardappels en ui toe.
Verwarm een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm hierin een flinke scheut olijfolie. Schenk het omeletmengsel in de pan. Zet het vuur iets lager en doe een deksel op de pan. Laat ongeveer 8 minuten stollen. Nu is het tijd om de tortilla om te draaien. Ik gebruik hiervoor een bord. Haal de deksel van de pan. Leg het bord op de pan en draai de pan om. De tortilla ligt nu op het bord. Schuif de tortilla nu in de pan en bak nog eens 3 minuten.
Maak intussen de aioli. Snij de knoflook fijn en roer deze door de yogonaise. Snij de tortilla in parten en serveer met de aioli.
Notities
Mijn kinderen zijn gek op gebakken ei en aardappels. De aardappel tortilla ging erin als zoete koek.
De ui kan eventueel nog voor wat scheve gezichten zorgen. Deze kun je ofwel heel klein snijden, of achterwege laten.
Je kunt de gekookte aardappels en ui ook pureren door de eieren. Zo heb je geen stukjes in de tortilla.