Paneer makhani curry: Dit is een super lekkere Indiase curry met Indiase kaas 'paneer'. De paneer wordt bereid in een zelfgemaakte curry pasta zonder pakjes en zakjes, op basis van gember, diverse kruiden en specerijen, tomaat en cashewnoten. Een restaurantwaardige curry die ook nog eens makkelijk is om te maken.
Eerst maken we de currypasta.Verwarm de roomboter in een pan. Voeg het laurierblad, kaneel, kardamon, kmoijnzaad, chilivlokken, korianderzaad toe. Snij de ui en knoflook grof en voeg toe, samen met de cashewnoten. Bak 3 minuten.
Was de tomaten en snij in grove stukken. Doe de tomaten in de pan. Voeg ook het zout toe. Bak ongeveer 5 minuten en blus af met het water. Laat nu pruttelen totdat de tomaten lekker zacht worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.Pureer het mengsel met een staafmixer, of in een blender tot een egale currypasta.
En daarna...
Verwarm de rest van de roomboter in de pan. Snij het laatste knoflook en bak in de boter, samen met de cayennepeper. Voeg de currypasta toe en bak ongeveer 4 minuten mee. Blus af met het water en de suiker. Dek de pan af met een deksel en laat ongeveer 4 minuten pruttelen.
Snij intussen de paneer in blokjes van 1x1 cm. Voeg toe aan de saus, samen met de creme fraiche en laat nog 2 minuten pruttelen. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper.
Ik at er zilvervliesrijst en sperziebonen bij, maar je kunt er ook naanbrood en andere groente bij serveren. Garneer eventueel met kort gebakken cashewnoten.
Notities
Als je aan curry denkt, denk je misschien niet meteen aan kidsproof, maar mijn ervaring is dat kinderen curry heel lekker vinden. Het lijkt namelijk op 'saus' en dat lusten kinderen wel.
Je kunt eventueel voordat je de paneer toevoegt, een beetje curry apart houden voor je kind. Zo heb je saus zonder 'stukjes'.
Ook kun je de curry iets minder pittig maken door minder chilivlokken of cayenne peper te toe voegen. Zo heeft iedereen weer een lekker maaltje!
Tot slot kun je de suiker achterwege laten voor de echte kleintjes (<1,5 jaar).