Vegetarisch recept voor Indiase curry

Indiase curry: ik ben er ontzettend gek op. Dit recept heb ik nagemaakt van mijn favoriete Indiase restaurant in Nijmegen: Indian Way. Als Eric ‘kookt’, bestellen we vaak Indiaas. Vaste prik bij de bestelling is de Paneer Makhani: een romige, super smaakvolle curry met Indiase kaas. Ik heb lang gedacht dat ik dit recept zelf niet zo lekker kon maken als in het restaurant. Maar met dit recept kom ik toch heel ver, al zeg ik het zelf!

Wat is paneer?

Paneer is een verse kaassoort dat vaak wordt gebruikt in de Indiase keuken. Het is gemaakt van melk met citroensap of azijn. Er komt dus geen dierlijk stremsel te pas aan deze kaas. Paneer is een jonge kaas, vergelijkbaar met cottage cheese. Het leuke van paneer is, dat je het in gerechten kunt verwerken, zonder dat het smelt. Je kunt het meekoken in een curry, bakken of marineren en daarna bakken. Het bekendste gerecht met paneer is palak paneer: een curry met spinazie en paneer. Het is ook leuk om BBQ spiesjes te maken met paneer.

Vegetarische curry zonder pakjes en zakjes
Paneer makhani curry

Indiase curry zonder pakjes en zakjes

Ik vind het altijd een uitdaging om curry te maken zonder pakjes en zakjes of currypasta uit een pot. Dat is een stuk goedkoper en je weet zeker dat je geen onnodige rotzooi binnen krijgt. Het nadeel van veel curry recepten, is dat er vaak ingewikkelde ingrediënten bij komen kijken. Als ik een curry recept maak, wil ik kunnen koken met kruiden en specerijen die in de supermarkt te koop zijn. Ik geef toe dat er best wat kruiden en specerijen in gaan, maar dit zijn allemaal ingrediënten die je ook eenvoudig kunt gebruiken in andere recepten. Zo kun je komijnzaad, koriander en cayennepeper bijvoorbeeld gebruiken in allerlei Tex Mex recepten, zoals deze chili sin carne.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Cashewnoten als curry topping

Een curry is voor mij geen curry zonder cashewnoten. Heel vaak worden cashewnoten gebruikt in de currypasta. Dat is ook bij deze curry het geval. Daarnaast gebruik ik cashewnoten ook vaak als topping over een curry. Dat geeft een heerlijke bite. Onlangs ontdekte ik iets heel gaafs. Bij KoRo verkopen ze namelijk ook gebroken cashewnoten. Dat vind ik super goed, want het is zo zonde om gebroken cashews weg te gooien. Die smaken namelijk net zo lekker! En ze zijn ook nog eens goedkoper dan hele cashewnoten uit de supermarkt. Ideaal dus! Met code FOXI krijg je trouwens nog extra korting bij KoRo.

Meer vegetarische curry recepten

Inmiddels heb ik flink wat curry recepten ontwikkeld. Wij eten het thuis allemaal erg graag. De kids zijn er gek op, omdat de saus lekker romig is. Bovendien houden ze erg van rijst en naanbrood. Ik vind curry zelf erg leuk om te koken. Je kunt er namelijk zoveel kanten mee op. Hieronder geef ik je een aantal van mijn andere favoriete curry recepten.

Butter chicken curry met bloemkool
Hét recept voor vegetarische butter chicken, hier is ie dan! Je maakt de curry eenvoudig zelf, zonder pakjes en zakjes. De bloemkool geeft een lekkere bite aan het geheel. Serveer de curry met rijst of naanbrood en je hebt een heerlijke Indiase vega maaltijd!
Bekijk recept
Tofu korma vegetarische Indiase curry
Ben je op zoek naar een lekkere eiwitrijke vegetarische curry zonder pakjes en zakjes? Deze tofu korma is het helemaal! Je maakt de curry vrij eenvoudig zelf.
Bekijk recept
Curry met ei
Deze curry met ei is een van de makkelijkste, snelste en lekkerste curry's die je zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes. Het is al jaren één van mijn favoriete curry's. Het originele recept is met eieren, maar je kunt de basiscurry saus ook gebruiken om een curry met groente van te maken. Geniet van deze vegetarische curry!
Bekijk recept

Deze curry vegan maken

Deze curry is niet vegan. Dat zit em in meerdere ingredienten. Allereerst is de hoofdrolspeler van de curry paneer. Dit is een kaas en dus niet vegan. Je kunt de kaas vervangen door tofu, als plantaardig alternatief. Ik gebruik zelf vaak roomboter in deze curry. Dat is ook niet vegan. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg vegan boter alternatieven op de markt. Tot slot kun je de creme fraiche vervangen door een vegan alternatief. Zo heb ik deze curry onlangs gemaakt met haverfraiche. Dat was ook ontzettend lekker.

Kidsproof tips

  • Als je aan curry denkt, denk je misschien niet meteen aan kidsproof, maar mijn ervaring is dat kinderen curry heel lekker vinden. Het lijkt namelijk op ‘saus’ en dat lusten kinderen wel.
  • Je kunt eventueel voordat je de paneer toevoegt, een beetje curry apart houden voor je kind. Zo heb je saus zonder ‘stukjes’.
  • Ook kun je de curry iets minder pittig maken door minder chilivlokken of cayenne peper te toe voegen. Zo heeft iedereen weer een lekker maaltje!
  • Tot slot kun je de suiker achterwege laten voor de echte kleintjes (<1,5 jaar).

Paneer makhani curry

Paneer makhani curry: Dit is een super lekkere Indiase curry met Indiase kaas 'paneer'. De paneer wordt bereid in een zelfgemaakte curry pasta zonder pakjes en zakjes, op basis van gember, diverse kruiden en specerijen, tomaat en cashewnoten. Een restaurantwaardige curry die ook nog eens makkelijk is om te maken.
5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenIndiaas
TrefwoordCurry, Indiase curry, Kidsproof, Paneer, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de currypasta

  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels kardamon
  • 1 larierblaadje
  • 0,5 theelepel komijnzaad gemalen
  • 0,25 theelepel chilivlokken
  • 0,5 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram ongezouten cashewnoten
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 450 gram tomaten
  • 50 ml water

Overig

  • 25 gram roomboter
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml water
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram paneer
  • 3 eetlepels creme fraiche

Optioneel, om bij te serveren

  • naanbrood
  • gekookte zilvervliesrijst
  • groente gekookt, gebakken, gestoomd of gegrild
  • cashewnoten

Instructies

De currypasta

  • Eerst maken we de currypasta.
    Verwarm de roomboter in een pan. Voeg het laurierblad, kaneel, kardamon, kmoijnzaad, chilivlokken, korianderzaad toe.
    Snij de ui en knoflook grof en voeg toe, samen met de cashewnoten. Bak 3 minuten.
  • Was de tomaten en snij in grove stukken. Doe de tomaten in de pan. Voeg ook het zout toe. Bak ongeveer 5 minuten en blus af met het water. Laat nu pruttelen totdat de tomaten lekker zacht worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
    Pureer het mengsel met een staafmixer, of in een blender tot een egale currypasta.

En daarna…

  • Verwarm de rest van de roomboter in de pan. Snij het laatste knoflook en bak in de boter, samen met de cayennepeper. Voeg de currypasta toe en bak ongeveer 4 minuten mee.
    Blus af met het water en de suiker. Dek de pan af met een deksel en laat ongeveer 4 minuten pruttelen.
  • Snij intussen de paneer in blokjes van 1×1 cm. Voeg toe aan de saus, samen met de creme fraiche en laat nog 2 minuten pruttelen. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper.
  • Ik at er zilvervliesrijst en sperziebonen bij, maar je kunt er ook naanbrood en andere groente bij serveren. Garneer eventueel met kort gebakken cashewnoten.

Kidsproof tips

  • Als je aan curry denkt, denk je misschien niet meteen aan kidsproof, maar mijn ervaring is dat kinderen curry heel lekker vinden. Het lijkt namelijk op ‘saus’ en dat lusten kinderen wel.
  • Je kunt eventueel voordat je de paneer toevoegt, een beetje curry apart houden voor je kind. Zo heb je saus zonder ‘stukjes’.
  • Ook kun je de curry iets minder pittig maken door minder chilivlokken of cayenne peper te toe voegen. Zo heeft iedereen weer een lekker maaltje!
  • Tot slot kun je de suiker achterwege laten voor de echte kleintjes (<1,5 jaar).
Vegetarische curry zonder pakjes en zakjes
Paneer makhani curry