Preischotel met aardappelpuree. Deze comfort food ovenschotel maak je van verse prei en zelfgemaakt aardappelpuree. Het laagje geraspte kaas zorgt voor een heerlijk krokante korst. Een perfecte vegetarische ovenschotel voor de herfst en winter.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.
Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Kook de aardappels, met 3/4 van het bouillonblokje in ongeveer 10-12 minuten.
Was de preien en snij ze in ringen. Bak ze in de olijfolie in een pan, totdat ze mooi geslonken zijn. Breng op smaak met de de tijm, zout en peper. Voeg de creme fraiche toe, samen met het bouilonblokje en het water. Laat 5 minuten pruttelen.
Giet de aardappels af. Voeg de melk toe en pureer de aardappels met een aardappelstamper. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Roer 1/4 van de geraspte kaas door de aardappelpuree.
Doe de prei in de ovenschotel. Verdeel hierover de aardappelpuree. PS. Wil je net zulke mooie bolletjes aardappelpuree maken? Dat doe je met een ijsschep! Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel. Bak in 20 minuten goudbruin in de oven. Smullen!
Notities
Kinderen houden meestal van dit soort ovenschotels.
De prei is lekker gaar gekookt, dus niet meer zo scherp van smaak.
Door de aardappelpuree in bolletjes op de ovenschotel te leggen, ziet de ovenschotel er aantrekkelijk uit voor kinderen.
Je kunt de prei eventueel door de puree roeren. Zo is de prei wat minder zichtbaar aanwezig.