Recept voor een lekkere vegetarische preischotel

Mijn ovenschotel met prei en aardappelschijfjes is één van de meest bezochte recepten op Foxilicious.nl. Deze ovenschotel vind ik echt puur comfort food voor de herfst en winter. In plaats van aardappelschijfjes kun je natuurlijk ook aardappelpuree gebruiken. Dat idee vormt de basis voor dit nieuwe preischotel recept!

Hollandse pot vegetarisch

Vroeger aten wij thuis altijd aardappelen, groente en vlees. Tegenwoordig is dat voor mij een zeldzaamheid. Ik hou namelijk ontzettend van wereldse gerechten, zoals risotto’s, pasta’s, noedels en curry’s. Maar een lekkere Hollandse stamppot of ovenschotel ben ik gek op. Hieronder geef ik je een paar van mijn favorieten.

Boerenkool stamppot met vegetarische rookworst en tofu ‘spekjes’
Boerenkoolstamppot met vegetarische worst en tofu 'spekjes'. Boerenkool stamppot kun je heerlijk vegetarisch maken. De basis is hetzelfde. Spekjes vervang je door goed gebakken tofu blokjes en serveer er een lekkere vega worst bij.
Bekijk recept
Hutspot met pastinaak en zoete aardappel
Hutspot is een traditioneel Hollands wintergerecht met wortel (peen), ui en aardappels. Oorspronkelijk hoort er ook pastinaak in de hutspot. Dit hutspot recept is daarom met wortel, pastinaak en zoete aardappel. Serveer met vegetarische gehaktballetjes. Op 3 oktober wordt hutspot gegeten in Leiden om het Leids ontzet te vieren.
Bekijk recept
Ovenschotel met krieltjes en tomaat
Dit is een super lekker recept voor een vegetarische ovenschotel met krieltjes, tomaat en stukjes vega burger. Voor deze ovenschotel heb je geen pan nodig. Dat scheelt weer afwas. Je maakt de ovenschotel eenvoudig van tevoren klaar. Hier lik je je vingers bij af.
Bekijk recept

Aardappelpuree zelf maken

Ik heb een abonnement op een biologische groententas hier in de buurt. Hierdoor heb ik regelmatig aardappels op voorraad. Soms maken we er verse friet van, maar ook aardappelschijfjes en aardappelpuree zijn hier favoriet. De lekkerste aardappelpuree maak je namelijk zelf, niet uit een pakje of zakje.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

De lekkerste aardappelpuree

Mijn geheim voor de lekkerste aardappelpuree? Dat zijn er een paar! Ten eerste vind ik het lekker om de aardappels te koken met een bouillonblokje. Hierdoor krijgt de aardappel al wat meer smaak.

Na het koken giet je de aardappels af en voeg ik melk (en eventueel wat roomboter voor extra romigheid!) toe. Dat is de tweede tip. De derde tip is om de aardappelpuree te pureren met een staafmixer, in plaats van een aardappelstamper. Hierdoor komt er extra zetmeel vrij en daar wordt de puree extra romig van. Tot slot breng ik mijn aardappelpuree goed op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Hiermee krijg je gegarandeerd de lekkerste aardappelpuree!

Aardappelpuree in bolletjes

Voor deze ovenschotel heb ik de aardappelpuree in bolletjes geserveerd. Dit idee zag ik onlangs voorbij komen bij Uitdekeukenvanfatima. Ik vond het er zo aantrekkelijk uit zien, dat ik het zelf ook eens geprobeerd heb. Ik ga het zeker vaker doen! Je kunt de bolletjes vrij eenvoudig maken met een ijsschep! Ideaal voor een leuke presentatie van je ovenschotel!

Ingrediënten voor deze lekkere vegetarische preischotel

Voor deze preischotel heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • preien
  • 900 gram aardappels
  • 150 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • 250 gram creme fraiche
  • 25-50 ml water
  • 1,5 theelepel tijm gedroogd
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 100 gram geraspte kaas
  • zout
  • peper

Preischotel met aardappelpuree

Preischotel met aardappelpuree. Deze comfort food ovenschotel maak je van verse prei en zelfgemaakt aardappelpuree. Het laagje geraspte kaas zorgt voor een heerlijk krokante korst. Een perfecte vegetarische ovenschotel voor de herfst en winter.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordAardappel, Casserole, Kidsproof, Ovenschotel, Prei, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 prei
  • 900 gram aardappel
  • 150 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • 250 gram creme fraiche
  • 25-50 ml water
  • 1,5 theelepel tijm gedroogd
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 100 gram geraspte kaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar. 
  • Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Kook de aardappels, met 3/4 van het bouillonblokje in ongeveer 10-12 minuten.
  • Was de preien en snij ze in ringen. Bak ze in de olijfolie in een pan, totdat ze mooi geslonken zijn. Breng op smaak met de de tijm, zout en peper. Voeg de creme fraiche toe, samen met het bouilonblokje en het water. Laat 5 minuten pruttelen.
  • Giet de aardappels af. Voeg de melk toe en pureer de aardappels met een aardappelstamper. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Roer 1/4 van de geraspte kaas door de aardappelpuree.
  • Doe de prei in de ovenschotel. Verdeel hierover de aardappelpuree.
    PS. Wil je net zulke mooie bolletjes aardappelpuree maken? Dat doe je met een ijsschep!
    Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel.
    Bak in 20 minuten goudbruin in de oven. Smullen! 

Kidsproof tips

  • Kinderen houden meestal van dit soort ovenschotels.
  • De prei is lekker gaar gekookt, dus niet meer zo scherp van smaak. 
  • Door de aardappelpuree in bolletjes op de ovenschotel te leggen, ziet de ovenschotel er aantrekkelijk uit voor kinderen. 
  • Je kunt de prei eventueel door de puree roeren. Zo is de prei wat minder zichtbaar aanwezig.