Op zoek naar een lekkere plantaardige erwtensoep? Zoek dan dan niet verder. Dit recept is super makkelijk te maken. De soep zit vol met groente. Met de knapperige tempeh zorg je voor een lekkere vegan vleesvervanger.
Voorbereidingstijd10 minutenmin
Bereidingstijd1 uuruur
Totale tijd1 uuruur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Erwtensoep, Kidsproof, Koek en zopie, Natuurijs, Snert, Vegetarisch, Winter
Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze af met water. Doe de spliterwten in een soeppan, samen met 2 liter water en de 4 bouillonblokjes. Laat de erwten ongeveer 45 minuten pruttelen op middenhoog vuur.
Was intussen alle groenten. Schil de wortel en de knolselderij en snij de wortel, knolselderij en bleekselderij in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm. Was de prei en snij deze in kleine stukjes.
Voeg na 45 minuten de groente toe aan de spliterwten en laat deze nog eens 20 minuten mee koken. Voeg eventueel 200-500 ml water extra toe, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt.
Haal de selderijblaadjes van de takjes en hak deze fijn in kleine stukjes. Voeg toe aan de soep. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper.
Knapperige tempeh
Snij de tempeh in super dunne plakjes. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan zodat de hele bodem goed is bedekt. Zorg dat de olie echt heet is. Bak de plakjes tempeh in de hete olie tot ze mooi goudbruin zijn. Keer ze halverwege om (met bijvoorbeeld een vork). Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de tempeh mooi goudbruin is. Haal de tempeh uit de pan en laat even uitlekken op wat keukenpapier. Haal de olie uit de pan. Doe nu de ketjap in de pan en voeg de tempeh toe. Laat de ketjap 2 minuten karameliseren. Haal de tempeh nu uit de pan. Bestrooi de tempeh met wat gerookt papprikapoeder.
Serveer de soep met de knapperige tempeh.
Optioneel, om bij te serveren
Serveer de soep met een plak roggebrood of zuurdesem brood.
Notities
Snert hoef je niet te pureren, maar kinderen vinden dat meestal wel lekkerder. Dus om de erwtensoep kidsproof te maken, pureer je de snert.