Recept voor zelfgemaakte snert
Hoe lekker is het om op een gure winterdag een lekkere kom verse erwtensoep te eten? Erwtensoep of snert is voor mij het echte Hollandse wintergevoel. Even een kop soep scoren bij de koek en zopie na een lekker rondje op natuurijs. Helaas is dat natuurijs alweer een tijd geleden, maar dat weerhoudt ons er niet van om een lekkere kom erwtensoep te eten, toch? Vandaag deel ik daarom mijn recept voor vegan erwtensoep.
Vegan erwtensoep
Erwtensoep wordt traditioneel gemaakt met schenkel, of een ander stuk vlees om bouillon van te trekken. Alles behalve vegan of vega natuurlijk. Maar wist je dat je erwtensoep eigenlijk heel makkelijk vegan kunt maken? Met vegetarische groente bouillon kun je heel eenvoudig een lekkere pan snert maken.
Tempeh als plantaardige vleesvervanger
En de rookworst die je normaal gesproken bij de snert krijgt, hoef je ook niet te missen. Natuurlijk kun je deze vervangen door een vegan rookworst. Maar je kunt het ook even anders doen. Ik maakte deze erwtensoep namelijk et knapperige tempeh. Tempeh is een plantaardige vleesvervanger op basis van gefermenteerde soja. Van zichzelf smaakt het niet echt lekker. Maar het heeft een super mooie structuur en je kunt het perfect op smaak brengen. In de erwtensoep zorgt de tempeh voor een lekkere bite.
Ingrediënten voor vegan erwtensoep
Deze erwtensoep maakte ik in samenwerking met Manaw. Ik bestelde alle ingrediënten voor de snert bij deze nieuwe online super. Voor deze snert haal je de volgende ingrediënten in huis:
Ingrediënten
- 400 gram gedroogde spliterwten bij Manaw
- 4 blokjes groenten bouillon bij Manaw
- 2 winterwortels ongeveer 200 gram, bij Manaw
- 5 stengels van een bleekselderij bij Manaw
- 0,5 knolselderij ongeveer 350 gram, bij Manaw
- 2 prei 300-400 gram, bij Manaw
- 1 handje bladselderij bij Manaw
- zout
- peper
Knapperige tempeh
- 100 gram tempeh bij Manaw
- zonnebloemolie bij Manaw
- 5 eetlepels ketjap bij Manaw
- 1 mespuntje gerookte paprikapoeder
Meer vega(n) soep recepten
Ben je ook zo gek op soep? Probeer dan ook eens één van de andere vega soepen op Foxilicious.nl. Of maak één van deze vegan soepen.
Vegan erwtensoep met knapperige tempeh
Ingrediënten
Instructies
- Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze af met water. Doe de spliterwten in een soeppan, samen met 2 liter water en de 4 bouillonblokjes. Laat de erwten ongeveer 45 minuten pruttelen op middenhoog vuur.
- Was intussen alle groenten. Schil de wortel en de knolselderij en snij de wortel, knolselderij en bleekselderij in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm. Was de prei en snij deze in kleine stukjes.
- Voeg na 45 minuten de groente toe aan de spliterwten en laat deze nog eens 20 minuten mee koken. Voeg eventueel 200-500 ml water extra toe, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt.
- Haal de selderijblaadjes van de takjes en hak deze fijn in kleine stukjes. Voeg toe aan de soep. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper.
Knapperige tempeh
- Snij de tempeh in super dunne plakjes. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan zodat de hele bodem goed is bedekt. Zorg dat de olie echt heet is. Bak de plakjes tempeh in de hete olie tot ze mooi goudbruin zijn. Keer ze halverwege om (met bijvoorbeeld een vork). Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de tempeh mooi goudbruin is. Haal de tempeh uit de pan en laat even uitlekken op wat keukenpapier. Haal de olie uit de pan. Doe nu de ketjap in de pan en voeg de tempeh toe. Laat de ketjap 2 minuten karameliseren. Haal de tempeh nu uit de pan. Bestrooi de tempeh met wat gerookt papprikapoeder.
- Serveer de soep met de knapperige tempeh.
Optioneel, om bij te serveren
- Serveer de soep met een plak roggebrood of zuurdesem brood.
Kidsproof tips
- Snert hoef je niet te pureren, maar kinderen vinden dat meestal wel lekkerder. Dus om de erwtensoep kidsproof te maken, pureer je de snert.
Review