Wil je eens iets anders met andijvie dan andijvie stamppot? Dan moet je zeker eens proberen om andijvie te roerbakken. Heel erg lekker met rijst en knapperige tofu. Het roerbaksausje maak je eenvoudig zelf met sojasaus en sesamolie.
Zorg dat het vocht goed uit de tofu is getrokken. Dit kun je doen door de tofu tussen 2 keukenpapiertjes te laten uitlekken met iets zwaars erop (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15 minuten zo staan. Heb je geen tijd? Knijp de tofu dan voorzichtig uit met je handen boven de wasbak.
Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Doe in een schaal en bestrooi met maizena. Breng op smaak met wat zout en een beetje cayennepeper. Schudt goed, zodat alle tofublokjes bedekt zijn met maizena.
Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de tofublokjes goudbruin. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Schudt de pan af en toe goed, zodat alle kanten van de blokjes mooi bruin worden.
Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Was de andijvie en snij in dunne reepjes. Snij de ui, knoflook en gember fijn. Was de paprika en snij in blokjes.
Verwarm olijfolie in een hapjespan. Bak hier de knoflook, ui en gember. Voeg na 2 minuten de paprika toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg vervolgens de andijvie toe. Roer goed door. Bak de andijvie 2 minuten mee. Mag ook langer, maar dan gaat het erg slinken en wordt het iets minder knapperig.
Voeg de tofublokjes toe aan de andijvie en breng het geheel op smaak met de sojasaus, sesamolie, limoensap en fijngehakte verse koriander. Serveer met de rijst.
Notities
Ik moet eerlijk zeggen dat mijn kinderen niet stonden te juichen bij dit gerecht. Niet de meest kidsproof maaltijd dus, maar wie weet valt het gewoon in de smaak!
Je kunt de andijvie extra lang bakken, dan slinkt het en is het niet meer zo knapperig.