De voordelen van roerbakken

Roerbakken is een snelle en gezonde manier om groenten te bereiden. De groenten behouden hierdoor hun smaak en voedingsstoffen en blijven lekker knapperig. In dit recept leg ik je uit hoe je de lekkerste roerbak andijvie met knapperige tofu kunt bereiden.

Recept voor roerbak andijvie
Roerbak andijvie met knapperige tofu

Een keer iets anders met andijvie

Andijvie is in Nederland vooral bekend om de andijvie stamppot en gekookte andijvie met aardappelen en vlees. Je kunt er echter nog zo veel meer mee doen in de keuken! Denk eens aan een salade, of een Mexicaanse ovenschotel.

Andijvie is een groene bladgroente die in veel verschillende gerechten kan worden verwerkt. Roerbakken is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om deze groente te bereiden. Door de andijvie kort te roerbakken behoudt deze zijn frisse, knapperige smaak en blijft hij bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen. In combinatie met knapperige tofu en een smaakvolle saus krijgt dit gerecht een bijzonder lekkere smaak. Zo tover je de oerhollandse andijvie om tot een Aziatische maaltijd.

5 onmisbare vegetarische recepten

Wil je vaker vegetarisch eten en kun je wel wat hulp gebruiken?

✓ e-book met 5 vega recepten

Makkelijk om te maken

✓ Voor slechts 2,99

vegetarische recepten

Knapperige tofu: de perfecte gezonde eiwitrijke plantaardige vleesvervanger

Tofu is een gezonde plantaardige vleesvervanger en rijk aan eiwitten. Maar hoe krijg je tofu lekker knapperig? Dit is makkelijker dan je denkt. In dit recept gebruiken we maizena om de tofu krokant te maken.

Laat het vocht uit de tofu lekken. Snijd de tofu daarna in blokjes en meng deze met 3 eetlepels maizena, zout en cayennepeper. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en bak de tofu in ongeveer 10 minuten goudbruin en krokant.

Zelfgemaakte roerbaksaus

Voor de saus meng je 3 eetlepels sojasaus met 1 eetlepel limoensap en 1 eetlepel sesamolie. Snijd een handje verse koriander fijn en voeg deze toe aan de saus. Roer alles goed door elkaar en je hebt een heerlijke zelfgemaakte roerbaksaus, zonder dure en ongezonde pakjes en zakjes.

Ingredienten voor roerbak andijvie

Knapperige tofu

  • 250 gram tofu
  • 3 eetlepels maizena
  • zout
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Overig

  • 125 gram (zilvervlies) rijst
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 cm gember
  • 1 paprika
  • 300 gram andijvie

Saus

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 handje verse koriander

Meer vegetarische andijvie recepten

Wil je vaker met andijvie aan de slag? Bekijk dan al mijn andijvie recepten op mijn andijvie pagina. Of probeer een van de recepten hieronder.

Andijviesalade met peer en blauwe kaas
Wil je eens iets anders maken met andijvie? Maak dan eens deze heerlijke andijviesalade met peer en blauwe kaas. Makkelijk om te maken en heerlijk om te eten. Ook de dressing maak je lekker zelf!
Bekijk recept
Risotto met andijvie en pistache
Risotto en andijvie? Dat bedenk je misschien niet als combinatie, maar het is echt heel lekker! Bekijk hier het heerlijke en makkelijke vegetarische recept.
Bekijk recept
Vegan Aziatische andijviestamppot met tofu
Op zoek naar een lekker recept met andijvie, maar wil je eens wat anders dan de traditionele andijvie stamp? Dan moet je beslist deze Aziatische andijvie stamppot maken!
Bekijk recept
Recept voor vegan andijvie stamppot
Recept voor roerbak andijvie

Roerbak andijvie met knapperige tofu

Wil je eens iets anders met andijvie dan andijvie stamppot? Dan moet je zeker eens proberen om andijvie te roerbakken. Heel erg lekker met rijst en knapperige tofu. Het roerbaksausje maak je eenvoudig zelf met sojasaus en sesamolie.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: Andijvie, Roerbak, Tofu, Vegan, Vegetarisch
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Knapperige tofu

  • 250 gram tofu
  • 3 eetlepels maizena
  • zout
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Overig

  • 125 gram (zilvervlies) rijst
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 cm gember
  • 1 paprika
  • 300 gram andijvie

Saus

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 handje verse koriander

Instructies

  • Zorg dat het vocht goed uit de tofu is getrokken. Dit kun je doen door de tofu tussen 2 keukenpapiertjes te laten uitlekken met iets zwaars erop (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15 minuten zo staan. Heb je geen tijd? Knijp de tofu dan voorzichtig uit met je handen boven de wasbak.
  • Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Doe in een schaal en bestrooi met maizena. Breng op smaak met wat zout en een beetje cayennepeper. Schudt goed, zodat alle tofublokjes bedekt zijn met maizena.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de tofublokjes goudbruin. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Schudt de pan af en toe goed, zodat alle kanten van de blokjes mooi bruin worden.
  • Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Was de andijvie en snij in dunne reepjes.
    Snij de ui, knoflook en gember fijn.
    Was de paprika en snij in blokjes.
  • Verwarm olijfolie in een hapjespan. Bak hier de knoflook, ui en gember. Voeg na 2 minuten de paprika toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg vervolgens de andijvie toe. Roer goed door. Bak de andijvie 2 minuten mee. Mag ook langer, maar dan gaat het erg slinken en wordt het iets minder knapperig.
  • Voeg de tofublokjes toe aan de andijvie en breng het geheel op smaak met de sojasaus, sesamolie, limoensap en fijngehakte verse koriander. Serveer met de rijst.

Kidsproof tips

  • Ik moet eerlijk zeggen dat mijn kinderen niet stonden te juichen bij dit gerecht. Niet de meest kidsproof maaltijd dus, maar wie weet valt het gewoon in de smaak!
  • Je kunt de andijvie extra lang bakken, dan slinkt het en is het niet meer zo knapperig. 

Voedingswaarde

Calorieën: 411kcalKoolhydraten: 63gEiwitten: 19gVet: 10gVerzadigd vet: 1gMeervoudig onverzadigd vet: 4gEnkelvoudig onverzadigd vet: 4gZout: 127mgKalium: 741mgVezels: 9gSuiker: 3gVitamin A: 3532IUVitamine C: 14mgCalcium: 271mgIron: 4mg

* Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees meer in mijn disclaimer

Is andijvie gezond?

Ja, andijvie is een gezonde groente en bevat veel vitamines en mineralen zoals vitamine A, C en K, foliumzuur, kalium en ijzer.

Wanneer is andijvie in het seizoen in Nederland?

Andijvie is in Nederland in het voorjaar, de zomer en herfst te verkrijgen.

Hoe kun je lekker vegetarisch koken met andijvie?

Andijvie is een groente die zich goed leent voor de vega en vegan keuken. Het is lekker in een vegetarische stamppot, om te roerbakken met knapperige tofu, in een Mexicaanse ovenschotel, of als salade.

Kun je andijvie ook rauw eten?

Ja, andijvie is ook geschikt om rauw te eten in bijvoorbeeld een salade of als wrap.