Deze vegetarische zuurkoolschotel is een heerlijke Hollandse stamppot. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de zuurkool klassieker. Serveer met crispie chiliolie om het helemaal af te maken.
Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels in een pan met water en bouillonblokjes. Kook de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel).
Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
Giet de aardappels af en voeg de melk toe. Stamp de aardappels met een pureestamper tot een puree. Roer de helft van de geraspte kaas door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de zuurkool (inclusief vocht) door de aardappels. Verdeel de zuurkoolstamppot over de ovenschaal.
Snij de banaan in plakjes en verdeel over de ovenschotel. Strooi de geraspte kaas erover. Grill de ovenschotel ongeveer 5-10 minuten in de oven op grillstand, totdat de kaas mooi gesmolten is en goudbruin kleurt. Maak je de ovenschotel vooraf klaar en eet je het een andere dag? Sluit de ovenschotel dan goed af met aluminiumfolie. Verwarm op de dag zelf op in de oven op 180 graden voor ongeveer 45 minuten. Haal het aluminiumfolie de laatste 10 minuten eraf.
Serveer met crispy chiliolie voor extra spice.
Notities
Deze zuurkool stamppot zou het wel eens heel goed kunnen doen bij jouw kinderen. De zuurkoolschotel smaakt wat zoeter dan normaal, door de banaan.