Het lekkerste recept voor vegetarische zuurkoolschotel

Dit is by far het lekkerste vegetarische zuurkoolrecept dat ik ooit heb gegeten. Ze zeggen weleens dat een goed gerecht zowel zout, zoet, zuur en umami moet bevatten. Nou deze zuurkkoolschotel met banaan heeft dat dus!

Zout van de geraspte kaas en het bouillonblokje, zoet van de banaan, zuur van de zuurkool en umami van de zuurkool in combinatie met de crispy chiliolie. Echt een aanrader!

Hoe maak je zuurkoolschotel extra smaakvol?

De basis voor een goede zuurkoolschotel zijn natuurlijk zuurkool en aardappels. Het wordt extra lekker als je een aantal smaakmakers toevoegt. In dit recept heb ik banaan en geraspte kaas toegevoegd als smaakmaker. Daarnaast serveer ik de ovenschotel met crispy chili olie. Dat geeft nog wat extra spice aan de zuurkoolschotel.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Zuurkoolschotel met banaan en crispy chili olie

De crispy chili olie heb ik als optioneel toegevoegd aan het recept. Ik wil het je echter wel van harte aanraden! Je koopt het bij de toko en het heeft een ontzettend rijke smaak. Een beetje pittig, maar niet ondoenlijk spicy. Heb je dit niet in huis? Serveer de zuurkoolschotel dan met een beetje sambal of sriracha saus.

Ingredienten voor zuurkoolschotel met banaan

Dit heb je nodig voor deze heerlijke vegetarische zuurkoolschotel met banaan voor 4 personen:

  • 1 kilo aardappel kruimig
  • 500 gram zuurkool
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2-3 banaan
  • 75 gram geraspte kaas

Optioneel, om te serveren

  • crispy chili olie of sambal

Meer vegetarische recepten met zuurkool

Ben je gek op zuurkool? Probeer dan ook eens een van deze vegetarische zuurkool recepten.

Zuurkoolstamppot met blauwe kaas en peer
Wil je eens een verrassend lekkere zuurkool stamppot maken? Ga dan voor deze stamppot met blauwe kaas en peer. Zuurkool, gorgonzola en peer is namelijk een top combinatie. De stamppot gaat even kort in de oven, zodat de blauwe kaas heerlijk gesmolten is. Een lekkere vegetarische stamppot voor de winter!
Bekijk recept
Vegetarische zuurkoolschotel met aardappelpuree
Zuurkoolschotel is een heerlijke winterse maaltijd. Deze vegetarische zuurkoolschotel is echt een aanrader. Zuur, romig en zoet tegelijkertijd, maar wel precies in balans! Probeer het eens!
Bekijk recept
Zuurkool stamppot uit de oven met appel en vegetarische rookworst
Deze vegetarische zuurkool stamppot moet je zeker proberen. Makkelijk om te maken en heerlijk van smaak. De appel, rozijnen en geitenkaas geven een romige en zoete twist aan het gerecht. De vegetarische rookworst maakt het helemaal af. Een lekkere wintermaaltijd.
Bekijk recept
Recept voor vegetarische zuurkoolschotel
Vegetarische zuurkool stamppot met banaan en geraspte kaas

Zuurkoolschotel met banaan en geraspte kaas

Deze vegetarische zuurkoolschotel is een heerlijke Hollandse stamppot. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de zuurkool klassieker. Serveer met crispie chiliolie om het helemaal af te maken.
2.43 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordBanaan, Kidsproof, Vegetarisch, Zuurkool
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappel kruimig
  • 500 gram zuurkool
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2-3 banaan
  • 125 gram geraspte kaas

Optioneel, om te serveren

  • crispy chili olie of sambal

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels in een pan met water en bouillonblokjes. Kook de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel). 
  • Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
  • Giet de aardappels af en voeg de melk toe. Stamp de aardappels met een pureestamper tot een puree. Roer de helft van de geraspte kaas door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
    Roer de zuurkool (inclusief vocht) door de aardappels. Verdeel de zuurkoolstamppot over de ovenschaal.
  • Snij de banaan in plakjes en verdeel over de ovenschotel. Strooi de geraspte kaas erover. Grill de ovenschotel ongeveer 5-10 minuten in de oven op grillstand, totdat de kaas mooi gesmolten is en goudbruin kleurt.
    Maak je de ovenschotel vooraf klaar en eet je het een andere dag? Sluit de ovenschotel dan goed af met aluminiumfolie. Verwarm op de dag zelf op in de oven op 180 graden voor ongeveer 45 minuten. Haal het aluminiumfolie de laatste 10 minuten eraf.
  • Serveer met crispy chiliolie voor extra spice.

Kidsproof tips

  • Deze zuurkool stamppot zou het wel eens heel goed kunnen doen bij jouw kinderen. De zuurkoolschotel smaakt wat zoeter dan normaal, door de banaan.