Het lekkerste recept voor vegetarische zuurkoolschotel
Dit is by far het lekkerste vegetarische zuurkoolrecept dat ik ooit heb gegeten. Ze zeggen weleens dat een goed gerecht zowel zout, zoet, zuur en umami moet bevatten. Nou deze zuurkkoolschotel met banaan heeft dat dus!
Zout van de geraspte kaas en het bouillonblokje, zoet van de banaan, zuur van de zuurkool en umami van de zuurkool in combinatie met de crispy chiliolie. Echt een aanrader!
Hoe maak je zuurkoolschotel extra smaakvol?
De basis voor een goede zuurkoolschotel zijn natuurlijk zuurkool en aardappels. Het wordt extra lekker als je een aantal smaakmakers toevoegt. In dit recept heb ik banaan en geraspte kaas toegevoegd als smaakmaker. Daarnaast serveer ik de ovenschotel met crispy chili olie. Dat geeft nog wat extra spice aan de zuurkoolschotel.
Zuurkoolschotel met banaan en crispy chili olie
De crispy chili olie heb ik als optioneel toegevoegd aan het recept. Ik wil het je echter wel van harte aanraden! Je koopt het bij de toko en het heeft een ontzettend rijke smaak. Een beetje pittig, maar niet ondoenlijk spicy. Heb je dit niet in huis? Serveer de zuurkoolschotel dan met een beetje sambal of sriracha saus.
Ingredienten voor zuurkoolschotel met banaan
Dit heb je nodig voor deze heerlijke vegetarische zuurkoolschotel met banaan voor 4 personen:
- 1 kilo aardappel kruimig
- 500 gram zuurkool
- 2 blokjes groente bouillon
- 150 ml (plantaardige) melk
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 2-3 banaan
- 75 gram geraspte kaas
Optioneel, om te serveren
- crispy chili olie of sambal
Meer vegetarische recepten met zuurkool
Ben je gek op zuurkool? Probeer dan ook eens een van deze vegetarische zuurkool recepten.
Zuurkoolschotel met banaan en geraspte kaas
Ingrediënten
- 1 kilo aardappel kruimig
- 500 gram zuurkool
- 2 blokjes groente bouillon
- 150 ml (plantaardige) melk
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 2-3 banaan
- 125 gram geraspte kaas
Optioneel, om te serveren
- crispy chili olie of sambal
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels in een pan met water en bouillonblokjes. Kook de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel).
- Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
- Giet de aardappels af en voeg de melk toe. Stamp de aardappels met een pureestamper tot een puree. Roer de helft van de geraspte kaas door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de zuurkool (inclusief vocht) door de aardappels. Verdeel de zuurkoolstamppot over de ovenschaal.
- Snij de banaan in plakjes en verdeel over de ovenschotel. Strooi de geraspte kaas erover. Grill de ovenschotel ongeveer 5-10 minuten in de oven op grillstand, totdat de kaas mooi gesmolten is en goudbruin kleurt. Maak je de ovenschotel vooraf klaar en eet je het een andere dag? Sluit de ovenschotel dan goed af met aluminiumfolie. Verwarm op de dag zelf op in de oven op 180 graden voor ongeveer 45 minuten. Haal het aluminiumfolie de laatste 10 minuten eraf.
- Serveer met crispy chiliolie voor extra spice.
Kidsproof tips
- Deze zuurkool stamppot zou het wel eens heel goed kunnen doen bij jouw kinderen. De zuurkoolschotel smaakt wat zoeter dan normaal, door de banaan.
Review