Deze risotto met spruitjes en blauwe kaas is een top vegetarisch gerecht! Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is dit gerecht een aanrader. Het recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Met spruitjes, blauwe kaas en citroen maak je een super verrassend vegetarisch gerecht!
Was de spruitjes, verwijder de onderkant en eventueel het buitenste blaadje als deze nog vies is. Rasp 3/4 van de spruitjes. Ik doe dit in de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp.
Doe de boter en een scheutje olijfolie in een grote hapjespan. Snij de ui fijn en bak deze 5 minuten op middenhoog vuur. Voeg de risottorijst toe, samen met de fijngehakte knoflook, tijm, de rasp van een halve citroen en de geraspte spruitjes. Roerbak nog 2 minuten.
Maak de groente bouillon. Blus de risotto af met een flinke scheut bouillon en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als je bouillon verdampt is, giet je wat nieuwe bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Snij de overige spruitjes door midden. Zet een andere pan op het vuur en giet hier een flinke laag zonnebloemolie in. Zet de pan op hoog vuur en laat de olie heet worden. Doe de spruitjesin de pan en frituur ze in minder dan een minuut goud bruin. Hou de spruitjes goed in de gaten, want het verschil tussen goudbruin en zwart is maar 10 seconden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje om droog te deppen. Pas op: de olie gaat flink spetteren als je de groenten erin doet.
Voeg de geraspte Parmezaan en blauwe kaas toe aan de risotto en roer nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper. Je kunt de risotto extra fris maken, door nog wat citroensap van de halve citroen door de risotto te roeren.Serveer de risotto met de gefrituurde spruitjes. Eet smakelijk!
Notities
Niet alle kinderen houden van spruitjes. De geraspte spruitjes lusten ze waarschijnlijk wel, want die zijn super zacht geworden. De gefrituurde spruitjes kun je voor de kids eventueel achterwege laten.
De blauwe kaas kun je vervangen door 60 gram creme fraiche.