Lekker vegetarisch risotto recept met spruitjes

Ben ik weer hoor met een nieuw risotto recept. Ik raak er niet op uitgekeken. En deze variant met spruitjes is echt een super recept! Het origineel is van Ottolenghi, dus dat zit wel goed. Ik heb het iets aangepast zodat het nog lekkerder is, als zeg ik het zelf. Zelfs als je niet van spruitjes houdt…

Spruitjes met 2 bereidingen

De spruitjes in deze risotto worden op 2 manieren bereid. Het grootste deel van de spruitjes zijn geraspt en kook je mee met de risotto. En een klein deel van de spruitjes zijn gebakken (of eigenlijk gefrituurd) in veel zonnebloemolie. De beide bereidingen zorgen voor een hele andere smaak en bite aan de spruitjes. De geraspte spruitjes worden zacht en licht van smaak. De gefrituurde spruitjes zijn knapperig en hebben een lekker frituursmaakje. Dat maakt deze risotto extra lekker!

Recept voor risotto met spruitjes

Recept voor spruitjes risotto met blauwe kaas

Deze risotto is helemaal af door de blauwe kaas. Ik gebruik zelf een milde blauwe kaas, zodat het niet teveel overheerst. Saint Aigur of een dolce gorgonzola zijn hiervoor zeker geschikt!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Zijn spruitjes kidsproof?

Ik snap dat spruitjes niet per se kidsproof lijken en dat ook niet elke volwassene van spruitjes houdt, maar met dit recept kun je goed verrast worden! Een deel van de spruitjes is geraspt en meegekookt met de risotto. het andere deel is gefrituurd in een pan. Wat een fantastische smaak geeft dat!

Dus… krijg je eters en wil je eens iets verrassends op tafel zetten? Maak dan deze heerlijke risotto! Je maakt de risotto extra kidsproof door de blauwe kaas achterwege te laten en te vervangen door wat creme fraiche.

Meer vegetarische risotto recepten

Ben jij een risotto liefhebber? Kijk dan hier voor allemaal andere lekkere vegetarische risotto recepten!

Vegan miso risotto met paddenstoelen en pastinaak
Op zoek naar een vegan risotto? Kijk dan niet verder. Deze miso risotto is rijk van smaak door de miso umami. De shitake en porcini paddenstoelen passen er perfect bij. Op deze manier mis je geen kaas en kun je genieten van de plantaardige keuken!
Bekijk recept
Risotto met pastinaak en kastanje champignons
Risotto met pastinaak en kastanje champignons: Hou je van risotto? Dan moet je deze risotto zeker proberen. De pastinaak geeft een lekker romige en nootachtige smaak aan het gerecht. Een perfect vegetarisch gerecht voor de herfst en winter.
Bekijk recept
De lekkerste pompoenrisotto
Zin in herfst op je bord? Deze vegetarische pompoenrisotto met salieboter is dan echt jouw perfecte bordje comfort food. Je maakt het met gegrilde pompoen uit de oven. Makkelijk en ontzettend lekker.
Bekijk recept

Risotto met spruitjes à la Ottolenghi

Deze risotto met spruitjes en blauwe kaas is een top vegetarisch gerecht! Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is dit gerecht een aanrader. Het recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Met spruitjes, blauwe kaas en citroen maak je een super verrassend vegetarisch gerecht!
3.60 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordKidsproof, Risotto, Spruitjes, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tijmblaadjes of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 halve citroen
  • 320 gram risottorijst of orzo
  • 800 gram spruit
  • 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
  • zonnebloemolie
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 60 gram milde blauwe kaas of milde gorgonzola
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de spruitjes, verwijder de onderkant en eventueel het buitenste blaadje als deze nog vies is.
    Rasp 3/4 van de spruitjes. Ik doe dit in de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp. 
  • Doe de boter en een scheutje olijfolie in een grote hapjespan. Snij de ui fijn en bak deze 5 minuten op middenhoog vuur. Voeg de risottorijst toe, samen met de fijngehakte knoflook, tijm, de rasp van een halve citroen en de geraspte spruitjes. Roerbak nog 2 minuten.
  • Maak de groente bouillon.
    Blus de risotto af met een flinke scheut bouillon en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als je bouillon verdampt is, giet je wat nieuwe bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn.
    De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Snij de overige spruitjes door midden.
    Zet een andere pan op het vuur en giet hier een flinke laag zonnebloemolie in. Zet de pan op hoog vuur en laat de olie heet worden. Doe de spruitjesin de pan en frituur ze in minder dan een minuut goud bruin. Hou de spruitjes goed in de gaten, want het verschil tussen goudbruin en zwart is maar 10 seconden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje om droog te deppen. 
    Pas op: de olie gaat flink spetteren als je de groenten erin doet. 
  • Voeg de geraspte Parmezaan en blauwe kaas toe aan de risotto en roer nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper. 
    Je kunt de risotto extra fris maken, door nog wat citroensap van de halve citroen door de risotto te roeren.
    Serveer de risotto met de gefrituurde spruitjes. Eet smakelijk! 

Kidsproof tips

  • Niet alle kinderen houden van spruitjes. De geraspte spruitjes lusten ze waarschijnlijk wel, want die zijn super zacht geworden. De gefrituurde spruitjes kun je voor de kids eventueel achterwege laten. 
  • De blauwe kaas kun je vervangen door 60 gram creme fraiche. 
Recept voor risotto met spruitjes