Risotto met spruitjes à la Ottolenghi

          Risotto vegetarisch Ottolenghi

Ben ik weer hoor met een nieuw risotto recept. Ik raak er niet op uitgekeken. En deze variant met spruitjes is echt een super recept! Het origineel is van Ottolenghi, dus dat zit wel goed. Zelfs als je niet van spruitjes houdt…

Spruitjes kidsproof?

Ik snap dat spruitjes niet per se kidsproof lijken en dat ook niet elke volwassene van spruitjes houdt, maar met dit recept kun je goed verrast worden! Een deel van de spruitjes is geraspt en meegekookt met de risotto. het andere deel is gefrituurd in een pan. Wat een fantastische smaak geeft dat!

Kalettes

Je kunt de spruitjes in dit gerecht ook (voor een deel) vervangen door kalettes. Heb je deze nieuwe groente al eens geprobeerd? het is een kruising tussen spruitjes en boerenkool. Ik ben fan! Je kunt het recept ook zonder Kalettes maken uiteraard!

Dus… krijg je eters en wil je eens iets verrassends op tafel zetten? Maak dan deze heerlijke risotto! Je maakt de risotto extra kidsproof door de blauwe kaas achterwege te laten en te vervangen door wat creme fraiche.

Ben jij een risotto liefhebber? Kijk dan hier voor allemaal andere lekkere vegetarische risotto recepten!

Risotto vegetarisch Ottolenghi

Risotto met spruitjes à la Ottolenghi

Deze risotto met spruitjes en blauwe kaas is een top vegetarisch gerecht! Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is dit gerecht een aanrader. Het recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Met spruitjes, blauwe kaas en citroen maak je een super verrassend vegetarisch gerecht!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Kidsproof, Risotto, Spruitjes, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tijmblaadjes of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 halve citroen
  • 320 gram risottorijst of orzo
  • 800 gram verse spruitjes
  • 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
  • zonnebloemolie
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 60 gram dolce latte kaas of milde gorgonzola
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de spruitjes, verwijder de onderkant en eventueel het buitenste blaadje als deze nog vies is.
    Rasp 3/4 van de spruitjes. Ik doe dit in de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp. 
  • Doe de boter en een scheutje olijfolie in een grote hapjespan. Snij de ui fijn en bak deze 5 minuten op middenhoog vuur. Voeg de risottorijst toe, samen met de fijngehakte knoflook, tijm, de rasp van een halve citroen en de geraspte spruitjes. Roerbak nog 2 minuten.
  • Maak de groente bouillon. Blus de risotto af met een flinke scheut bouillon en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als je bouillon verdampt is, giet je wat nieuwe bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Snij de overige spruitjes door midden.
    Zet een andere pan op het vuur en giet hier een flinke laag zonnebloemolie in. Zet de pan op hoog vuur en laat de olie heet worden. Doe de spruitjesin de pan en frituur ze in minder dan een minuut goud bruin. Hou de spruitjes goed in de gaten, want het verschil tussen goudbruin en zwart is maar 10 seconden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje om droog te deppen. 
    Pas op: de olie gaat flink spetteren als je de groenten erin doet. 
  • Voeg de geraspte Parmezaan en blauwe kaas toe aan de risotto en roer nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper. 
    Je kunt de risotto extra fris maken, door nog wat citroensap van de halve citroen door de risotto te roeren.
    Serveer de risotto met de gefrituurde spruitjes. Eet smakelijk! 

Kidsproof tips

  • Niet alle kinderen houden van spruitjes. De geraspte spruitjes lusten ze waarschijnlijk wel, want die zijn super zacht geworden. De gefrituurde spruitjes kun je voor de kids eventueel achterwege laten. 
  • De blauwe kaas kun je vervangen door 60 gram creme fraiche. 

Voedingswaarden

Zout: 599mg | Calcium: 298mg | Vitamine C: 174mg | Vitamin A: 1857IU | Suiker: 9g | Vezels: 11g | Kalium: 985mg | Cholesterol: 31mg | Calorieën: 544kcal | Verzadigd vet: 8g | Vet: 14g | Eiwitten: 20g | Koolhydraten: 88g | Iron: 7mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Risotto vegetarisch Ottolenghi
Risotto met spruitjes
Pin it Print
Foodblog vegetarisch kidsproof Foxilicious Mijlpaaltje: Foxilicious heeft een logo
Super snelle pasta met pompoen, cherrytomaatjes en feta Pasta met gegrilde winter groenten

7 reacties op “Risotto met spruitjes à la Ottolenghi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling