Deze lasagne Bolognese met linzen is de perfecte vegetarische variant op de klassieke lasagna Bolognese. De tomatensaus is gemaakt op basis van groente en linzen. Een top recept, ook voor vleeseters! De bechamelsaus maak je heel eenvoudig zelf.
240gramlinzenuitlekgewicht, blik van 400 gram totaal
1-2eetlepelsgedroogde Italiaanse kruiden naar smaak. Zoals basilicum, oregano, peterselie, tijm, rozemarijn.
1blokje groentebouillon
zout
peper
2eetlepelsolijfolie
Algemeen
60gramParmezaanse kaas
200gramlasagnebladen
Voor de bechamelsaus
75gramboter
75gramtarwebloem
450mlhalfvolle melk
450mlwater
nootmuskaat
1blokjegroentenbouillon
Optioneel
maizenaof allesbinder, om de saus te verdikken als dat nodig is
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar voor de lasagne.
De tomatensaus
We beginnen met de Bolognese saus. Snipper de ui, snij de knoflook, wortel en bleekselderij klein. Bak deze groenten kort in wat olijfolie. Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg vervolgens de champignons toe en bak de groenten totdat ze gaar zijn.
Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe, samen met 400 ml water, een bouillonblokje en de gedroogde Italiaanse kruiden. Laat het geheel 15 minuten pruttelen zodat de saus wat indikt.Giet de linzen af en spoel ze af met wat koud water. Voeg vervolgens de linzen toe aan de saus en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat nog even 5 minuten pruttelen. Maak de saus, indien nodig, wat dikker met een mapje van een theelepel maïzena en wat water. De saus moet niet te dun zijn.
De bechamelsaus
Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Of maak em dikker met wat maizena of allesbinder. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Nu maken we de lasagne af. Bedek de bodem van je ovenschaal met de rode saus. Leg hierop een laagje lasagnebladen en vervolgens een dun laagje bechamelsaus en nog een laagje lasagnebladen. Herhaal dit tot je sauzen op zijn. Eindig met een laagje bechamelsaus. Rasp wat Parmezaanse kaas over de lasagne en zet de ovenschaal in de oven. Bak de lasagne in ongeveer 20-30 minuten gaar. De lasagne is goed als de bovenste laag goudbruin kleurt én de lasagnevellen gaar zijn.
Notities
Lasagne is vaak favoriet bij kinderen. Heb jij een kind die niet van stukjes houdt? Snij de groenten dan zo klein mogelijk.
Nog niet klein genoeg? Pureer dan de saus voordat je de linzen toevoegt.