Vegetarische variant op bolognaise saus

Dit lasagne recept voor vegetarische lasagne bolognaise is geïnspeerd op een recept dat ik eerder deelde, namelijk deze pasta Bolognese met linzen. De saus voor deze pasta is in dit recept ook gemaakt op basis van linzen. Een heerlijke vegetarische variant op de klassieke Bolognaisesaus.

Het lievelingsgerecht van mijn zoontje is lasagne, dus ik maakte onlangs een lasagne Bolognaise, met dezelfde pastasaus. Super lekker was die!

Ideaal meal prep gerecht

Naast dat lasagne enorm lekker is, is het ook nog eens een enorm praktische maaltijd. Het fijne aan lasagne vind ik namelijk dat je het ideaal kunt meal preppen! Maak de lasagne een dag van tevoren en je hoeft ‘m alleen maar op te warmen in de oven na een drukke werkdag. Ik vind het echt een uitkomst voor doordeweekse dagen. Succes gegarandeerd bij ons!

Vegetarische lasagne met veel groente
Vegetarische lasagne bolognese

Ingrediënten zelfgemaakte bechamelsaus

Ik ben zelf groot voorstander van het koken zonder pakjes, zakjes of potjes. Kant en klare bechamelsaus is bij mij in de keuken daarom echt not done. Zelfgemaakte bechamelsaus vind ik daarnaast stukken lekkerder en het is ook nog eens binnen een mum van tijd klaar!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om zelf de lekkerste bechamelsaus te maken:

  • 75 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 450 ml melk
  • 450 ml water
  • nootmuskaat
  • 1 blokje groentebouillon

Meer vegetarische lasagne inspiratie

Liever een andere lasagne? Deze vegetarische lasagne met pompoen en venkel is ook heerlijk! Of probeer eens deze lasagne met zelfgemaakte champignonsaus en gegrilde courgettes. Wil je het eens over een compleet andere boeg gooien? Dan kan ik je deze Mexicaanse lasagne ook zeker aanraden!

Vegetarische lasagne Bolognese met linzen

Deze lasagne Bolognese met linzen is de perfecte vegetarische variant op de klassieke lasagna Bolognese. De tomatensaus is gemaakt op basis van groente en linzen. Een top recept, ook voor vleeseters! De bechamelsaus maak je heel eenvoudig zelf.
3.44 van 25 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoordbolognaise, Kidsproof, Lasagne, Linzen, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de Bolognaise saus

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram wortel
  • 2 bleekselderij
  • 1 paprika
  • 250 gram champignon
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 40 gram blikje tomatenpuree
  • 240 gram linzen uitlekgewicht, blik van 400 gram totaal
  • 1-2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden naar smaak. Zoals basilicum, oregano, peterselie, tijm, rozemarijn.
  • 1 blokje groentebouillon
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Algemeen

  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 200 gram lasagnebladen

Voor de bechamelsaus

  • 75 gram boter
  • 75 gram tarwebloem
  • 450 ml halfvolle melk
  • 450 ml water
  • nootmuskaat
  • 1 blokje groentenbouillon

Optioneel

  • maizena of allesbinder, om de saus te verdikken als dat nodig is

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar voor de lasagne. 

De tomatensaus

  • We beginnen met de Bolognese saus. Snipper de ui, snij de knoflook, wortel en bleekselderij klein. Bak deze groenten kort in wat olijfolie. Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg vervolgens de champignons toe en bak de groenten totdat ze gaar zijn.
  • Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe, samen met 400 ml water, een bouillonblokje en de gedroogde Italiaanse kruiden. Laat het geheel 15 minuten pruttelen zodat de saus wat indikt.
    Giet de linzen af en spoel ze af met wat koud water. Voeg vervolgens de linzen toe aan de saus en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat nog even 5 minuten pruttelen.
    Maak de saus, indien nodig, wat dikker met een mapje van een theelepel maïzena en wat water. De saus moet niet te dun zijn.  

De bechamelsaus

  • Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Of maak em dikker met wat maizena of allesbinder. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Nu maken we de lasagne af. Bedek de bodem van je ovenschaal met de rode saus. Leg hierop een laagje lasagnebladen en vervolgens een dun laagje bechamelsaus en nog een laagje lasagnebladen. Herhaal dit tot je sauzen op zijn. Eindig met een laagje bechamelsaus. Rasp wat Parmezaanse kaas over de lasagne en zet de ovenschaal in de oven.
    Bak de lasagne in ongeveer 20-30 minuten gaar. De lasagne is goed als de bovenste laag goudbruin kleurt én de lasagnevellen gaar zijn. 

Kidsproof tips

  • Lasagne is vaak favoriet bij kinderen. Heb jij een kind die niet van stukjes houdt? Snij de groenten dan zo klein mogelijk. 
  • Nog niet klein genoeg? Pureer dan de saus voordat je de linzen toevoegt.