Deze boerenkoolstamppot met gebakken tofu blokjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Tofublokjes zijn een prima vervanger voor spekjes al zeg ik het zelf. Ik gratineer de stamppot kort in de oven, voor een lekker krokant korstje.
Verwarm de grilstand op de oven voor en zet een ovenschaal klaar.
Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan met water en bouillonblokjes. Kook de boerenkool en de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel).
Bak intussen de tofublokjes in wat olijfolie tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
Giet de boerenkool en aardappels af en stamp het geheel met een stamppotstamper (is dat een woord?). Voeg de tofublokjes, 50 gram roomboter en mosterd naar smaak toe. Breng verder op smaak met zout en peper.
Doe de boerenkoolstamppot in de ovenschaal en bedek de stamppot met kleine stukjes van de rest van de boter. Gril de boerenkool ongeveer 5 minuten op grillstand in de oven, tot er een krokant laagje ontstaat. NB. Meal prep je de boerenkoolschotel? Zet em dan nog niet in de gril, maar warm de stamppot op de dag zelf in de oven (dus niet onder de gril) op.
Notities
Veel kinderen vinden boerenkool stamppot heerlijk. Mijn zoontje helaas niet. Hij houdt niet van 'blaadjes'. Voor dit soort types kun je de stamppot pureren in plaats van stampen.