Gegratineerde boerenkool stamppot met tofu

          Vegetarische boerenkool

Ik probeer deze winter verschillende soorten gerechten met boerenkool. Zo maakte ik al een risotto met boerenkool en verschillende boerenkoolsalades. De meest voor de hand liggende is natuurlijk boerenkool stamppot, dus die mag niet ontbreken op foxilicious. Dit is eigenlijk een vrij klassiek recept voor boerenkoolstamp, maar dan vegetarisch, met tofu én kort gegratineerd in de oven. Daar wordt ie extra lekker van vind ik zelf!

Vegetarische boerenkool

Gegratineerde boerenkoolstamppot met tofu

Deze boerenkoolstamppot met gebakken tofu blokjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Tofublokjes zijn een prima vervanger voor spekjes al zeg ik het zelf. Ik gratineer de stamppot kort in de oven, voor een lekker krokant korstje. 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Boerenkool, Kidsproof, Stamppot, Tofu, Vegetarisch
Porties: 3 personen

Ingrediënten

  • 600 gram verse boerenkool
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • olijfolie
  • 180 gram gekruide tofu
  • 75 gram roomboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de grilstand op de oven voor en zet een ovenschaal klaar. 
  • Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan met water en bouillonblokjes. Kook de boerenkool en de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel). 
  • Bak intussen de tofublokjes in wat olijfolie tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. 
  • Giet de boerenkool en aardappels af en stamp het geheel met een stamppotstamper (is dat een woord?). Voeg de tofublokjes, 50 gram roomboter en mosterd naar smaak toe. Breng verder op smaak met zout en peper. 
  • Doe de boerenkoolstamppot in de ovenschaal en bedek de stamppot met kleine stukjes van de rest van de boter. Gril de boerenkool ongeveer 5 minuten op grillstand in de oven, tot er een krokant laagje ontstaat. 
    NB. Meal prep je de boerenkoolschotel? Zet em dan nog niet in de gril, maar warm de stamppot op de dag zelf in de oven (dus niet onder de gril) op. 

Kidsproof tips

  • Veel kinderen vinden boerenkool stamppot heerlijk. Mijn zoontje helaas niet. Hij houdt niet van ‘blaadjes’. Voor dit soort types kun je de stamppot pureren in plaats van stampen. 

Voedingswaarden

Zout: 407mg | Calcium: 481mg | Vitamine C: 278mg | Vitamin A: 20605IU | Suiker: 1g | Vezels: 9g | Kalium: 2359mg | Cholesterol: 54mg | Calorieën: 523kcal | Verzadigd vet: 13g | Vet: 25g | Eiwitten: 23g | Koolhydraten: 61g | Iron: 14mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Pin it Print
Gevulde paprika Gevulde paprika met orzo en linzen
Bloemkool pizza met 4 verschillende vega toppings bloemkool pizza

3 reacties op “Gegratineerde boerenkool stamppot met tofu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling