Deze boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Vega spekjes zijn een prima vervanger van het vlees alternatief.
Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan met water en bouillonblokjes. Kook de boerenkool en de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel).
Bak intussen de vegetarische speckjes in 25 gram roomboter totdat ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
Giet de boerenkool en aardappels af en stamp het geheel met een stamppotstamper (is dat een woord?). Voeg de tofublokjes, 50 gram roomboter en mosterd naar smaak toe. Breng verder op smaak met zout en peper. Roer de speckjes door de boerenkool en serveer direct.
Notities
Veel kinderen vinden boerenkool stamppot heerlijk. Mijn zoontje helaas niet. Hij houdt niet van 'blaadjes'. Voor dit soort types kun je de stamppot pureren in plaats van stampen, dan zijn de blaadjes minder zichtbaar.
Krijg je het alsnog niet naar binnen? Dan stap ik meestal over op een van de volgende alternatieven:
accepteer dat je kind niet eet. Mijn kids moeten altijd wel proeven, zoveel hapjes als dat ze oud zijn. Vinden ze het dan niet lekker, dan mogen ze de rest laten staan.
zet een restje van de vorige avond op tafel voor de kids.