Ik ben gek op stamppot boerenkool. Omdat ik al heel lang vegetarisch eet, is boerenkool stamppot bij mij ook niet gebonden aan spekjes en rookworst. Zelf eet ik er vaak gebakken tofublokjes bij om wat extra textuur te hebben in het gerecht (check hier het recept). Een vriendin van mij tipte mij dat ik echt eens moest proberen om vegetarische spekjes te eten. Die tip heb ik ter harte genomen en daar ben ik haar erg dankbaar voor! Bij dezen geef ik de tip dus graag aan jou door: maak eens een vegetarische stamppot met vega spekjes!

Vega speckjes

De speckjes geven een lekker zout smaakje aan de boerenkool en brengen een lekkere bite in de stamppot. Wat mij betreft absoluut een toegevoegde waarde. Verder maak ik de boerenkool stamppot op smaak met roomboter, zout en peper en ik kook de boerenkool en aardappels met groente bouillon blokjes. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat je een super lekker en smaakvolle vegetarische stamppot hebt!

Ik ben zelf nog een leek op het gebied van vegetarische spekjes moet ik eerlijk opbiechten. Dit was mijn eerste keer :)… Ik durf daarom ook geen uitspraken te doen over welke spekjes het beste zijn. Het enige dat ik kan zeggen, is dat de speckjes van de Vegetarische Slager (geen reclame hoor!) heel lekker waren!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Boerenkool inspiratie

Vroeger at ik eigenlijk alleen boerenkool stamppot. Vorig jaar ben ik wat meer gaan variëren met boerenkool recepten omdat ik regelmatig verse boerenkool in mijn biologische groentetas had zitten. Vind je het leuk om ook eens wat anders te proberen? Kijk dan hier voor al mijn boerenkool recepten. Daar vind je onder andere een risotto met boerenkool en lekkere salades.

Boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes

Deze boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Vega spekjes zijn een prima vervanger van het vlees alternatief.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
KeukenHollands
TrefwoordBoerenkool, Kidsproof, Spekjes, Stamppot, Vegetarisch
Porties3 personen

Ingrediënten

 • 600 gram boerenkool
 • 1 kg aardappel
 • 2 blokjes groentenbouillon
 • 75 gram roomboter
 • 1-2 theelepels mosterd naar smaak
 • 150 gram vegetarische speckjes
 • zout
 • peper

Instructies

 • Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan met water en bouillonblokjes. Kook de boerenkool en de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel). 
 • Bak intussen de vegetarische speckjes in 25 gram roomboter totdat ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. 
 • Giet de boerenkool en aardappels af en stamp het geheel met een stamppotstamper (is dat een woord?). Voeg de tofublokjes, 50 gram roomboter en mosterd naar smaak toe. Breng verder op smaak met zout en peper. Roer de speckjes door de boerenkool en serveer direct.

Kidsproof tips

 • Veel kinderen vinden boerenkool stamppot heerlijk. Mijn zoontje helaas niet. Hij houdt niet van ‘blaadjes’. Voor dit soort types kun je de stamppot pureren in plaats van stampen, dan zijn de blaadjes minder zichtbaar. 
 • Krijg je het alsnog niet naar binnen? Dan stap ik meestal over op een van de volgende alternatieven:
  • accepteer dat je kind niet eet. Mijn kids moeten altijd wel proeven, zoveel hapjes als dat ze oud zijn. Vinden ze het dan niet lekker, dan mogen ze de rest laten staan.
  • zet een restje van de vorige avond op tafel voor de kids.