Deze melanzane Parmigiana is een heerlijke vegetarische ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella. Het kost even wat tijd om te bereiden, maar het is absoluut de moeite waard! Een gezonde variant op lasagne. Kinderen vinden dit vaak ook erg lekker.
800gramaubergineongeveer 2-3 stuks, afhankelijk van de grootte
zout
Voor de tomatensaus
2teentjesknoflook
3blikkentomatenblokjes(1200 gram)
2eetlepelswitte balsamicoazijn
1eetlepelsuiker
3takjesverse tijm
3takjesverse basilicum
zout
peper
olijfolie
Overig
2bollenbuffel mozzarella
75gramParmezaanse kaas
Optioneel
gedroogde Italiaanse kruiden
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
Snij de aubergines in plakken van ongeveer 0,5-1 cm dik. Leg de aubergines in een vergiet en bestrooi met zout. Je kunt meerdere laagjes aubergines in het vergiet doen. Doe tussen elk laagje een stuk keukenpapier. Laat het zout ongeveer 30 minuten intrekken in de aubergines. Je zult zien dat de aubergines vochtig worden. Het vocht trekt uit de aubergine door het zout. Na 30 minuten dep je de aubergines droog met een keukenpapiertje.
Maak intussen de tomatensaus. Snij de knoflook fijn en haal de tijmblaadjes van de takjes. Bak de knoflook en tijm ongeveer 2 minuten in een scheut olijfolie in een pan (let op dat de knoflook niet frituurt, dat smaakt niet lekker!). Voeg de tomatenblokjes, azijn en suiker toe. Laat het sausje ongeveer 15 minuten pruttelen. Snij de basiliciumblaadjes fijn en breng de saus hiermee op smaak. Voeg ook zout en peper naar smaak toe. Je kunt eventueel nog wat extra Italiaanse kruiden toevoegen om de saus op smaak te brengen.
Verwarm de grillpan of grilijzer. Bestrijk de uitgelekte aubergines met wat olijfolie en bestrooi met wat zout en Italiaanse kruiden. Grill de aubergines in de grillpan of grillijzer totdat je mooie bruine grillstrepen ziet op je aubergine. Dit duurt ongeveer 5 minuten per kant. Leg de gegrilde aubergines op een bord of snijplank. Je hebt waarschijnlijk meerdere porties aubergine die je moet grillen.
Snij intussen de mozzarella in dunne plakken. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een ovenschaal klaar.
Vul de ovenschaal als eerste met een laagje tomatensaus. Leg hier de plakken aubergine op gevolgd door een laagje van plakjes mozzarella. Herhaal dit (laagje tomatensaus, laagje aubergine, laagje mozzarella) en eindig met een laagje tomatensaus. Strooi de Parmezaanse kaas over de laatste laag tomatensaus. Schuif de melanzane alla parmigiana voor zo’n 20-25 minuten de warme oven in. Serveer eventueel met brood en een lekkere salade.
Notities
Kinderen vinden dit vaak erg lekker. Althans, als ik zeg dat het een soort lasagne is, dan lust Joppe het wel. De aubergine is lekker zacht geworden doordat het vocht eruit is getrokken door het zout.
Toch geen succes? Maak eventueel mini ovenschotel voor je kid(s) met wat gekookte pasta en de tomatensaus. Voor jezelf maak je gewoon de heerlijke melanzane Parmigiana.