Melanzana: vegetarische ovenschotel met aubergine

Aubergine, ik vind het super lekker! Een goede reden om wat meer recepten met aubergine te posten! En laten we dan maar beginnen met één van mijn favoriete aubergine gerechten: melanzane alla Parmigiana. Een heerlijke vegetarische ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella.

Wat is melanzane alla Parmigiana?

Melanzane is Italiaans voor aubergine. Maak je er een ovenschotel van met lekkere tomatensaus? Dan hebben we het over Melanzane alla Parmigiana. Ik word altijd ontzettend blij van deze ovenschotel. De smaken zijn namelijk ontzettend puur. Het is als het ware een gezondere en lowcarb variant op lasagne. Met aubergines in plaats van lasagnevellen, een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus en natuurlijk een laagje kaas om het af te maken.
Door de verse tijm, basilicum en knoflook waan je je als het ware in Italië. De geuren komen je tegemoet als de melanzane alla Parmigina in de oven staat. Zo ontzettend lekker!

Italiaanse ovenschotel met aubergine
Melanzane Parmigiana

Hoe kun je aubergine lekker bereiden?

Nu weet ik dat niet iedereen fan is van aubergine, maar ik wil je uitnodigen om het toch nog eens te proberen. Als je aubergine niet goed bereidt, heb je een taaie, bittere groente. Daar hou ik ook niet van. In recepten lees je vaak dat je zout over de aubergine moet strooien, zodat het vocht en de bitterheid uit de aubergine kan trekken. Ik heb dit vaak gelezen, maar heel lang niet gedaan. Ik vond het namelijk teveel tijd kosten. Totdat ik het een keer probeerde en nu snap ik waarom dit in recepten staat. Als je de aubergines grilt nadat het zout eruit is getrokken, worden ze super zacht van textuur én van smaak. Sindsdien sla ik deze stap in recepten nooit meer over! Het kost even tijd, maar dan heb je ook echt wat!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Aubergines met zout behandelen

Over tijd gesproken…. ik heb een keer een kook workshop gehad van een Italiaanse Nonna. Zij liet het zout 4 uur (!) in de aubergines trekken. Ze vertelde zelfs dat ze de aubergines het liefste een hele nacht met zout laat staan. Dat gaat mij iets te ver. Ik laat het zout meestal 15-30 minuten in trekken en dat is goed genoeg. Na 15-30 minuten dep je de aubergines droog met een stuk keukenpapier. Daarna kun je starten met grillen van de aubergines. Dat grillen doe ik trouwens in een grilijzer, maar je kunt ook en grillpan gebruiken of de oven.

Al met al kost het even wat tijd om dit gerecht te bereiden, maar het is niet moeilijk en ik beloof je, het is de moeite waard!

Meer vegetarische aubergine recepten

Hou jij net als ik van aubergine? Probeer dan ook eens mijn vegetarische moussaka. En één van mijn alltime favourites is mijn shakshuka met aubergine en geitenkaas. En als je van gegrilde aubergines houdt, kan ik je ook de bulgur met gegrilde aubergine aanraden. En als we even in de Italiaanse sferen blijven, is het een absolute must om een keer pasta alla Norma te bereiden. Dit is een van mijn favoriete pastagerechten.

Shakshuka met aubergine en geitenkaas
Shakshuka is een vegetarisch gerecht uit het midden-oosten. Deze Arabische klassieker bestaat uit gekruide tomatensaus, veel groente, gepocheerde eieren en geitenkaas. Het staat binnen 20 minuten op tafel, dus een snel en gezond gerecht!
Bekijk recept
Orzo met gegrilde aubergine en tomaat
Deze orzo salade is een heerlijke vegetarische salade voor de zomer. Met gegrilde aubergine, cherrytomaat en feta heb je een prachtige salade.
Bekijk recept
Pastabowl met gegrilde groente
Deze vegetarische pasta bowl met gegrilde groente is de ideale -snel-klaar-doordeweekse-maaltijd. De gegrilde groente kun je namelijk makkelijk meal preppen en zo staat je pasta binnen 10 minuten op tafel. Makkelijk en super lekker!
Bekijk recept

Traditionele melanzane Parmigiana

Deze melanzane Parmigiana is een heerlijke vegetarische ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella. Het kost even wat tijd om te bereiden, maar het is absoluut de moeite waard! Een gezonde variant op lasagne. Kinderen vinden dit vaak ook erg lekker. 
3.95 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Voorbereidingstijd uitlekken aubergines: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordAubergine, Kidsproof, Melanzane, Ovenschotel, Parmigiana, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de aubergines

  • 800 gram aubergine ongeveer 2-3 stuks, afhankelijk van de grootte
  • zout

Voor de tomatensaus

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 blikken tomatenblokjes (1200 gram)
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 takjes verse basilicum
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Overig

  • 2 bollen buffel mozzarella
  • 75 gram Parmezaanse kaas

Optioneel

  • gedroogde Italiaanse kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar. 
  • Snij de aubergines in plakken van ongeveer 0,5-1 cm dik. Leg de aubergines in een vergiet en bestrooi met zout. Je kunt meerdere laagjes aubergines in het vergiet doen. Doe tussen elk laagje een stuk keukenpapier. Laat het zout ongeveer 30 minuten intrekken in de aubergines. Je zult zien dat de aubergines vochtig worden. Het vocht trekt uit de aubergine door het zout. Na 30 minuten dep je de aubergines droog met een keukenpapiertje. 
  • Maak intussen de tomatensaus. Snij de knoflook fijn en haal de tijmblaadjes van de takjes. Bak de knoflook en tijm ongeveer 2 minuten in een scheut olijfolie in een pan (let op dat de knoflook niet frituurt, dat smaakt niet lekker!). 
    Voeg de tomatenblokjes, azijn en suiker toe. Laat het sausje ongeveer 15 minuten pruttelen. Snij de basiliciumblaadjes fijn en breng de saus hiermee op smaak. Voeg ook zout en peper naar smaak toe. Je kunt eventueel nog wat extra Italiaanse kruiden toevoegen om de saus op smaak te brengen. 
  • Verwarm de grillpan of grilijzer. Bestrijk de uitgelekte aubergines met wat olijfolie en bestrooi met wat zout en Italiaanse kruiden. Grill de aubergines in de grillpan of grillijzer  totdat je mooie bruine grillstrepen ziet op je aubergine. Dit duurt ongeveer 5 minuten per kant. Leg de gegrilde aubergines op een bord of snijplank. Je hebt waarschijnlijk meerdere porties aubergine die je moet grillen. 
  • Snij intussen de mozzarella in dunne plakken. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een ovenschaal klaar.
  • Vul de ovenschaal als eerste met een laagje tomatensaus. Leg hier de plakken aubergine op gevolgd door een laagje van plakjes mozzarella. Herhaal dit (laagje tomatensaus, laagje aubergine, laagje mozzarella) en eindig met een laagje tomatensaus. Strooi de Parmezaanse kaas over de laatste laag tomatensaus. 
    Schuif de melanzane alla parmigiana voor zo’n 20-25 minuten de warme oven in. Serveer eventueel met brood en een lekkere salade. 

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden dit vaak erg lekker. Althans, als ik zeg dat het een soort lasagne is, dan lust Joppe het wel. De aubergine is lekker zacht geworden doordat het vocht eruit is getrokken door het zout. 
  • Toch geen succes? Maak eventueel mini ovenschotel voor je kid(s) met wat gekookte pasta en de tomatensaus. Voor jezelf maak je gewoon de heerlijke melanzane Parmigiana.