Vegetarische ovenschotel met aubergine
Aubergine, ik vind het super lekker! Een goede reden om wat meer recepten met aubergine te posten! En laten we dan maar beginnen met één van mijn favoriete aubergine gerechten: melanzane alla Parmigiana. Een heerlijke vegetarische ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella.
Melanzane alla Parmigiana
Melanzane is Italiaans voor aubergine. Maak je er een ovenschotel van met lekkere tomatensaus? Dan hebben we het over Melanzane alla Parmigiana. Ik word altijd ontzettend blij van deze ovenschotel. De smaken zijn namelijk ontzettend puur. Het is als het ware een gezondere en lowcarb variant op lasagne. Met aubergines in plaats van lasagnevellen, een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus en natuurlijk een laagje kaas om het af te maken.
Door de verse tijm, basilicum en knoflook waan je je als het ware in Italië. De geuren komen je tegemoet als de melanzane alla Parmigina in de oven staat. Zo ontzettend lekker!
Zo smaakt aubergine wél lekker
Nu weet ik dat niet iedereen fan is van aubergine, maar ik wil je uitnodigen om het toch nog eens te proberen. Als je aubergine niet goed bereidt, heb je een taaie, bittere groente. Daar hou ik ook niet van. In recepten lees je vaak dat je zout over de aubergine moet strooien, zodat het vocht en de bitterheid uit de aubergine kan trekken. Ik heb dit vaak gelezen, maar heel lang niet gedaan. Ik vond het namelijk teveel tijd kosten. Totdat ik het een keer probeerde en nu snap ik waarom dit in recepten staat. Als je de aubergines grilt nadat het zout eruit is getrokken, worden ze super zacht van textuur én van smaak. Sindsdien sla ik deze stap in recepten nooit meer over! Het kost even tijd, maar dan heb je ook echt wat!
Meer recept inspiratie met aubergine
Aubergines met zout behandelen
Over tijd gesproken…. ik heb een keer een kook workshop gehad van een Italiaanse Nonna. Zij liet het zout 4 uur (!) in de aubergines trekken. Ze vertelde zelfs dat ze de aubergines het liefste een hele nacht met zout laat staan. Dat gaat mij iets te ver. Ik laat het zout meestal 15-30 minuten in trekken en dat is goed genoeg. Na 15-30 minuten dep je de aubergines droog met een stuk keukenpapier. Daarna kun je starten met grillen van de aubergines. Dat grillen doe ik trouwens in een grilijzer, maar je kunt ook en grillpan gebruiken of de oven.
Al met al kost het even wat tijd om dit gerecht te bereiden, maar het is niet moeilijk en ik beloof je, het is de moeite waard!
Meer vegetarische aubergine recepten
Hou jij net als ik van aubergine? Probeer dan ook eens mijn vegetarische moussaka. En één van mijn alltime favourites is mijn shakshuka met aubergine en geitenkaas. En als je van gegrilde aubergines houdt, kan ik je ook de bulgur met gegrilde aubergine aanraden. En als we even in de Italiaanse sferen blijven, is het een absolute must om een keer pasta alla Norma te bereiden. Dit is een van mijn favoriete pastagerechten.
Ingrediënten
Voor de aubergines
- 3 aubergines ongeveer 800 gram
- zout
Voor de tomatensaus
- 2 teentjes knoflook
- 3 blikken tomatenblokjes (1200 gram)
- 2 eetlepels witte balsamicoazijn
- 1 eetlepel suiker
- 3 takjes verse tijm
- 3 takjes verse basilicum
- zout
- peper
- olijfolie
Overig
- 2 bollen buffel mozzarella
- 75 gram Parmezaanse kaas
Optioneel
- gedroogde Italiaanse kruiden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Snij de aubergines in plakken van ongeveer 0,5-1 cm dik. Leg de aubergines in een vergiet en bestrooi met zout. Je kunt meerdere laagjes aubergines in het vergiet doen. Doe tussen elk laagje een stuk keukenpapier. Laat het zout ongeveer 30 minuten intrekken in de aubergines. Je zult zien dat de aubergines vochtig worden. Het vocht trekt uit de aubergine door het zout. Na 30 minuten dep je de aubergines droog met een keukenpapiertje.
- Maak intussen de tomatensaus. Snij de knoflook fijn en haal de tijmblaadjes van de takjes. Bak de knoflook en tijm ongeveer 2 minuten in een scheut olijfolie in een pan (let op dat de knoflook niet frituurt, dat smaakt niet lekker!). Voeg de tomatenblokjes, azijn en suiker toe. Laat het sausje ongeveer 15 minuten pruttelen. Snij de basiliciumblaadjes fijn en breng de saus hiermee op smaak. Voeg ook zout en peper naar smaak toe. Je kunt eventueel nog wat extra Italiaanse kruiden toevoegen om de saus op smaak te brengen.
- Verwarm de grillpan of grilijzer. Bestrijk de uitgelekte aubergines met wat olijfolie en bestrooi met wat zout en Italiaanse kruiden. Grill de aubergines in de grillpan of grillijzer totdat je mooie bruine grillstrepen ziet op je aubergine. Dit duurt ongeveer 5 minuten per kant. Leg de gegrilde aubergines op een bord of snijplank. Je hebt waarschijnlijk meerdere porties aubergine die je moet grillen.
- Snij intussen de mozzarella in dunne plakken. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een ovenschaal klaar.
- Vul de ovenschaal als eerste met een laagje tomatensaus. Leg hier de plakken aubergine op gevolgd door een laagje van plakjes mozzarella. Herhaal dit (laagje tomatensaus, laagje aubergine, laagje mozzarella) en eindig met een laagje tomatensaus. Strooi de Parmezaanse kaas over de laatste laag tomatensaus. Schuif de melanzane alla parmigiana voor zo’n 20-25 minuten de warme oven in. Serveer eventueel met brood en een lekkere salade.
Kidsproof tips
- Kinderen vinden dit vaak erg lekker. Althans, als ik zeg dat het een soort lasagne is, dan lust Joppe het wel. De aubergine is lekker zacht geworden doordat het vocht eruit is getrokken door het zout.
- Toch geen succes? Maak eventueel mini ovenschotel voor je kid(s) met wat gekookte pasta en de tomatensaus. Voor jezelf maak je gewoon de heerlijke melanzane Parmigiana.
Voedingswaarden
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Kim says:
Ook op M’n verjaardag gemaakt! Voor 10 mensen was het met salade een heerlijk tussengerecht!
Nienke - Foxilicious says:
Wat leuk om te horen! Het is even een klusje, maar je wordt beloond met heerlijke Italiaanse smaken :).
Jacqueline van de Griend says:
Net gemaakt. Ik dacht dat we nog wel wat verse tijm zouden hebben. Nou ja, niet dus. Geen probleem, ik dacht wel even een zakje te kunnen halen. Bij de Lidl, waar ik het liefst boodschappen doe, doen ze niet zo vaak aan zakjes. Heb dus maar een fijne-, verse- en biologische pot met tijm gekocht! Dát, komt vást goed met die rijke – Italiaanse keuken!!
admin says:
Dat klinkt heel goed Jacqueline! Zo’n pot verse biologische tijm komt altijd wel van pas. Ik ben stiekem een beetje jaloers op je dag jij vanavond die lekkere melanzane eet. Smakelijk! Liefs, Nienke
Nada says:
Ziet er super lekker uit! Wat kan je hiernaast of bij maken?
admin says:
Hoi Nada, wat leuk dat je de melanzane wilt maken. Ik eet dit vaak met een salade erbij. Qua koolhydraten kun je er een ciabatta brood bij bakken en dan het brood dippen in de tomatensaus. Zo doen de Italianen dat. Je kunt er ook een pasta bij koken. Eet smakelijk! Liefs, Nienke
Boukje says:
Wij zijn dol op melanzane parmigiano, maar de napolitaanse schoonmoeder van mijn broer heeft ook een heerlijke en makkelijke variatie daarop, die wil ik wel ff delen: de aubergineplakken inwrijven met zout en even laten uitzweten, afspoelen, droogdeppen
en dan met mozzarellaplakjes en gescheurde basilicumblaadjes oprollen, rechtop in een ovenschaal zetten, tomatensaus eroverheen gieten geraspte parmesan erover en in de oven, ook heerlijk!
Nienke - Foxilicious says:
Wat leuk dat je dit deelt Boukje! Klinkt super lekker inderdaad 🥰. Liefs, Nienke
Mieke says:
Ga het morgen maken voor mijn eetclub. Maak een Italiaans 3 gangen menu. Echt zin in ! Vind het vele werk wel mee vallen. Kwestie van goed plannen.
Nienke - Foxilicious says:
Hi Mieke, Wat leuk dat je dit recept hebt uitgekozen voor je eetclub. Ik voel me helemaal vereerd. Ik krijg nu al zin in jouw Italiaans 3 gangen menu. Heel veel plezier! En je hebt gelijk wat betreft het vele werk. Met goed plannen is het zeker te doen, maar je zet het niet even snel op tafel op een doordeweekse avond :).
Eet smakelijk! Liefs, Nienke
Marjan says:
Ik zocht naar en vegetarisch gerecht en dacht het dus gevonden te hebben maar volgens mij zijn de parmezaan en waarschijnlijk ook de mozzarella niet vegetarisch. Er wordt nl dierlijk stremsel gebruikt om deze kaas te maken. Als er vegetarische alternatieven zijn hoor ik het graag.
Nienke - Foxilicious says:
Hi Marjan,
Bedankt voor je berichtje. Bij de AH verkopen ze mozzarella op basis van vegetarisch stremsel: https://www.ah.nl/producten/product/wi238911/ah-biologisch-mozzarella
En er bestaat ook Parmezaan (of een vergelijkbare harde kaas) op basis van vega stremsel: https://www.vegatopia.com/vega/producten/kant-en-klaar/9188-parmezaanse-kaas-met-vegetarisch-stremsel.
Hopelijk heb je hier iets aan.
Liefs, Nienke