Deze risotto met gegrilde cherrytomaten is één van de lekkerste en simpelste risotto's die ik ken. Hij blinkt uit in zijn eenvoud. Makkelijk te maken en een gegarandeerd succes bij het hele gezin! Serveer de risotto op het bord met behulp van een hart uitsteekvorm, dan heb je een super leuk Valentijns gerecht!
Verwarm de oven voor op grillstand. Doe de cherrytomaten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Grill de tomaten ongeveer 15 minuten in de oven. De tomaten mogen een beetje zwart kleuren, maar moeten overwegend rood blijven. Gaan ze te hard? Haal ze er dan eerder uit.
Snij intussen de ui fijn en bak deze in een scheutje olijfolie in een hapjespan. Voeg nu de orzo toe en bak deze mee totdat de korrels glazig zijn. Meestal is dit na 1-2 minuten. Blus af met een scheut bouillon en blijf goed roeren.
Als de bouillon verdampt is, giet je wat bouillon bij de orzo / rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon tot de orzo / rijst gaar is. Dit duurt meestal 20-30 minuten. De rijst mag een lichte bite hebben. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Roer de gegrilde cherrytomaten en de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met wat oregano en verse basilicum (fijn gesneden).
Serveer de risotto met parmezaanse kaas.
Notities
Kindvriendelijker kan het bijna niet. De heerlijk zoete smaak van de cherrytomaten doet het goed bij kids. Het enige is dat de cherrytomaten wel een schilletje hebben. Deze 'stukjes' vinden niet alle kinderen lekker. Een alternatief is, om 2 blikken tomatenblokjes te grillen in de oven, in plaats van de cherrytomaten. Zo heb je geen stukjes. Iets minder lekker, maar nóg meer kidsproof.