Shakshuka is een vegetarisch gerecht uit het midden-oosten. Deze Arabische klassieker bestaat uit gekruide tomatensaus, veel groente, gepocheerde eieren en geitenkaas. Het staat binnen 20 minuten op tafel, dus een snel en gezond gerecht!
Voorbereidingstijd5 minutenmin
Bereidingstijd15 minutenmin
Eventueel vocht uit aubergines laten trekken15 minutenmin
75gram zachte geitenkaaseventueel vervangen door feta
1stokbrood naar keuze
olijfolie
zout
peper
Optioneel
verse koriander of peterselie
Instructies
Was de aubergine, snij in plakken van ongeveer 1 cm dikte en snij vervolgens in blokjes van ongeveer 1x1 cm. Spreid de aubergine over een snijplank en bestrooi met zout. Laat ongeveer 15 minuten het vocht uit de aubergine trekken en dep vervolgens af met keukenpapier. Heb je geen tijd? Je kunt deze stap overslaan, maar de aubergine smaakt wel echt een stuk lekkerder als het vocht eruit is.
Schil en snij intussen de ui en knoflook fijn en bak deze in een scheutje olijfolie in een hapjespan. Voeg de komijnzaad, paprikapoeder en chillivlokken toe en bak deze mee.
Was de paprika's en snij in dunne reepjes. Doe de paprika in de hapjespan en bak mee. Voeg nu de uitgelekte aubergineblokjes toe en bak de groente ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het bouillonblokje en 100 ml water toe. Laat nog 5-10 minuten pruttelen op middenhoog vuur totdat de groente gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Maak nu 3 kleine holletjes voor de eieren en breek 1 voor 1 de eieren in een holletje. Bestrooi de eieren met wat zout. Doe de deksel op de pan en kook op middenhoog vuur voor ongeveer 5-8 minuten. Hou je meer van hardgekookt ei? Kook de shakshuka dan nog een paar minuten langer.
Strooi wat verse geitenkaas over het gerecht. Garneer eventueel met peterselie of koriander. Serveer met lekker vers stokbrood.
Notities
Mijn kinderen vonden dit heerlijk! Ik heb het verkocht als pastasaus met ei en verteld dat je deze pastasaus eet met stokbrood in plaats van pasta.
Je kunt de aubergine eventueel vervangen door een andere groente, zoals courgette of champignons.
Houdt jouw kind niet van stukjes? Dan kun je de saus pureren voordat je de gepocheerde eieren toevoegt.