Deze lasagne is perfect als je eens wat minder koolhydraten wilt eten. De lasagnebladen zijn vervangen door pompoen. Hiermee is het een heerlijke vegetarische lasagne voor de herfst en winter.
500gram pompoen1 kleine, of de bovenkant van een grotere flespompoen
olijfolie
zout
peper
1theelepelItaliaanse kruiden
1ui
1teentjeknoflook
800gram tomatenblokjes
2paprika
chilivlokken
1theelepelbasterdsuiker
250gramricotta
200 gramzachte geitenkaas
1handjeverse salie
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
Tomatensaus
Schil en snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook. Was en snij de paprika in blokjes en voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en roer goed door. Voeg ook de suiker toe en breng op smaak met flink wat zout chilivlokken (naar smaak). Hak de verse salie fijn en doe de helft hiervan in de tomatensaus. Laat de saus 10 minuten pruttelen. De vloeibaarheid van de saus is belangrijk in een lasagne. Is je saus erg vloeibaar? Verdik dan iets met wat maizena of allesbinder. Is je saus heel dik? Voeg wat water toe.
Pompoen
Was de pompoen goed. Snij de pompoen in dunne plakken van ongeveer 1 mm dik. Ik deed dit met een mandoline. Het kan ook met een food processor. Of natuurlijk met de hand.
Doe de pompoenplakjes in een kom en sprenkel er wat olijfolie over. Breng op smaak met zout, peper en 1 theelepel Italiaanse kruiden.
Geitenkaas - ricottasaus
Doe de ricotta in een schaaltje. Kruimel 100 gram van de geitenkaas over de ricotta en voeg 50 ml water toe. Roer de rest van de salie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Roer 1 eetlepel ricottasaus door de rode saus, om deze iets romiger te maken.
Opmaken
Doe een laagje rode saus in de ovenschaal en kruimel hier wat geitenkaas over. Vervolgens leg je een laagje pompoenplakjes erop. Dit herhaal je tot de saus en/of de pompoen op is. Eindig met een laagje pompoen. Verdeel hier de geitenkaas - ricottasaus over. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolieBak de lasagne ongeveer 45 minuten in de oven, totdat de pompoen mooi gaar is. .
Notities
Mijn kinderen zijn gek op alles wat eruit ziet als lasagne. Ik geef toe dat Joppe even heeft nagedacht of hij deze lasagne lekker vond, maar uiteindelijk ging het erin als zoete koek.
Houdt jouw kind niet van geitenkaas? Dan kun je deze achterwege laten en de ricotta op smaak brengen met zout en peper.
Ben je bang dat je kind met deze lasagne te weinig koolhydraten binnen krijgt? Dan kun je alsnog wat lasagnebladen toevoegen aan het recept!