Deze vegetarische snijbiet stamppot is net weer even wat anders dan de bekende Hollandse stamppot klassiekers. Snijbiet geeft een lekkere aardse smaak en door het te bakken smaakt geef je een lekkere twist aan de stamppot.
Schil de aardappels en was ze. Snij in stukken en doe in een pan met ruimkokend water. Voeg het bouillonblokje toe en kook de aardappels in ongeveer 10-12 minuten gaar.
Was intussen de snijbiet. Snij het onderste stukje van de steel eraf. Snij de snijbiet vervolgens in dunne stukjes, zowel de steel, als het blad. Snij de knoflook fijn.
Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de snijbiet met de knoflook voor ongeveer 5 minuten totdat het blad een beetje geslonken is. De snijbiet mag nog wat bite houden. Breng op smaak met zout en peper.
Bak de vegetarische balletjes ongeveer 5 minuten in een scheutje olijfolie in de koekenpan.
Giet de aardappels af. Voeg de melk, roomboter en geraspte pecorino toe en stamp de aardappels fijn. Snij de ui fijn en voeg, samen met de snijbiet toe aan de stamppot. Roer goed door. Serveer de vegetarische balletjes bij de stamppot.
Notities
Ik moet je eerlijk bekennen dat dit niet het meest kidsproof recept is dat je op mijn website kunt vinden. Mijn kinderen houden sowieso niet zo van stamppot.
Je kunt de snijbiet vervangen door spinazie, dat vinden de meeste kinderen lekkerder.
De pecorino kun je vervangen door Parmezaanse kaas of gewone geraspte kaas. Dat heeft een iets minder uitgesproken smaak.
Als wij stamppot eten, kook ik meestal wat wortels of andere groente die ik nog in de groentela heb erbij en hou ik wat aardappels apart voor de kids. Zij vinden het gepureerde meestal maar niets.