Het stamppot seizoen is weer begonnen, dus ik waag me er ook weer aan. Normaal gesproken eet ik zelden aardappels, maar een stamppot op z’n tijd vind ik heerlijk. Als vegetariĆ«rs heb je wel een achterstand als het gaat om de Hollandse stamppot, want in bijna alle stamppotten zit wel iets van vlees verwerkt. In deze snijbiet stamppot niet, dus als je op zoek bent naar een vegetarische stamppot, probeer deze dan eens!

Snijbiet

Ik hoor veel mensen al denken: snijbiet wat is dat dan? Dat is niet gek hoor, snijbiet hoort namelijk thuis in de categorie van ‘vergeten groente’. In de supermarkt is het nauwelijks verkrijgbaar. Dat is best gek, want het is heel goed te verbouwen met het Nederlandse klimaat. Snijbiet is een bladgroente, die meestal in de zomer en herfst wordt geoogst. Het blad smaakt een beetje naar spinazie en de steel heeft een wat aardsere smaak en smaakt een beetje zoals bieten.

Je kunt snijbiet behandelen zoals spinazie. Het is erg lekker in hartige taart. Snijbiet koop je bij de beter gesorteerde groenteboer op de markt, of in een biologische groentewinkel. Bij mij zit snijbiet regelmatig in mijn biologische groentetas.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Heb je nu geen snijbiet? Geen probleem, je kunt het ook vervangen door spinazie!

Stamppot inspiratie

Ben je op zoek naar meer vegetarische stamppot recepten? Probeer dan deze andijvie stamppot eens, of deze boerenkool met tofublokjes, of mijn hutspot met pastinaak en zoete aardappel of raapsteelstamp. Ik heb ook nog een heerlijk recept voor broccoli stamppot.

Snijbiet stamppot met vegetarische balletjes

Deze vegetarische snijbiet stamppot is net weer even wat anders dan de bekende Hollandse stamppot klassiekers. Snijbiet geeft een lekkere aardse smaak en door het te bakken smaakt geef je een lekkere twist aan de stamppot.
3.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordKidsproof, Snijbiet, Stamppot, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 1,5 kilo aardappel
  • 1 blokje groenten bouillon
  • olijfolie
  • 750 gram snijbiet
  • 2 teentjes knoflook
  • 180 gram vegetarische balletjes
  • 1 rode ui
  • 75 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • 100 gram pecorino
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de aardappels en was ze. Snij in stukken en doe in een pan met ruimkokend water. Voeg het bouillonblokje toe en kook de aardappels in ongeveer 10-12 minuten gaar.
  • Was intussen de snijbiet. Snij het onderste stukje van de steel eraf. Snij de snijbiet vervolgens in dunne stukjes, zowel de steel, als het blad.
    Snij de knoflook fijn.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de snijbiet met de knoflook voor ongeveer 5 minuten totdat het blad een beetje geslonken is. De snijbiet mag nog wat bite houden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de vegetarische balletjes ongeveer 5 minuten in een scheutje olijfolie in de koekenpan.
  • Giet de aardappels af. Voeg de melk, roomboter en geraspte pecorino toe en stamp de aardappels fijn. Snij de ui fijn en voeg, samen met de snijbiet toe aan de stamppot. Roer goed door.
    Serveer de vegetarische balletjes bij de stamppot.

Kidsproof tips

  • Ik moet je eerlijk bekennen dat dit niet het meest kidsproof recept is dat je op mijn website kunt vinden. Mijn kinderen houden sowieso niet zo van stamppot.Ā 
  • Je kunt de snijbiet vervangen door spinazie, dat vinden de meeste kinderen lekkerder.Ā 
  • De pecorino kun je vervangen door Parmezaanse kaas of gewone geraspte kaas. Dat heeft een iets minder uitgesproken smaak.Ā 
  • Als wij stamppot eten, kook ik meestal wat wortels of andere groente die ik nog in de groentela heb erbij en hou ik wat aardappels apart voor de kids. Zij vinden het gepureerde meestal maar niets.Ā