Deze terrine is een prachtig vegetarisch voorgerecht. De bieten en geitenkaas combineren perfect! Je maakt de terrine van tevoren en hoeft de terrine alleen nog maar aan te snijden en te serveren. Je kunt ook voorgekookte bieten gebruiken. Iets minder lekker, maar scheelt een hoop (kook)tijd! Sla in dat geval stap 1 over en begin bij stap 2.
1kilobietJe kunt ook voorgekookte bieten nemen. Sla dan stap 1 over.
300gramzachte geitenkaas
100gramcreme fraiche
eventueel wat yoghurt
1augurk
1theelepelvloeibare honing
versetijm
zout
peper
olijfolie
Om te garneren
veldsla
1handjewalnoten
Instructions
Schil de bieten en kook ze gaar. Dit kan op 3 manieren:- poffen in de oven. Verpak iedere biet in aluminiumfolie en besprenkel de biet met olijfolie. Leg de bieten 45 minuten op 180 graden in de oven- stomen in de stoomoven. Leg de geschilde bieten in de stoomoven en stoom in 45-60 minuten gaar. - koken in een pan. Doe de bieten in een pan water en kook deze in 45-60 minuten gaar. De bieten moeten gaar zijn, maar niet te gaar. Ze mogen een lichte bite hebben.
Maak intussen het geitenkaas mengsel. Snij de augurk in super fijne stukjes. Doe de geitenkaas, creme fraiche, augurk, honing, scheutje olijfolie en wat tijmblaadjes in een kom en maak hier een gladde massa. Dit kan handig met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Het mengsel moet smeerbaar zijn. Is het mengsel te dik? Voeg dan wat yoghurt toe om het dunner te maken? Is het te vloeibaar geworden? Voeg wat extra creme fraiche toe.
Leg intussen ook een bakvorm (cakevorm) klaar en bedek deze met vershoudfolie. Zorg dat je aan de zijkanten wat folie over hebt, zodat je de hiermee aan het eind de bovenkant kunt bedekken.
Snij de bieten in dunne plakjes. Met dun bedoel ik super dun; een paar milimeter dik. Dit kan handig met een mandoline. Ik heb het met een mes gedaan.
Nu maken we de terrine klaar. Bedek de bodem van de bakvorm met één laagje bietenschijfjes. Zorg dat alles bedekt is en je de bodem niet meer ziet. De bieten mogen over elkaar heen liggen. Beleg de laag bietjes nu met een laagje geitenkaas. Hierna volgt weer een laagje bieten en daarna geitenkaas. Ga door tot een van je ingrediënten op is, of de bakvorm vol is. Sluit af met een laagje bieten. En dek de bakvorm af met de vershoudfolie.
Laat de terrine minimaal 8 uur opstijven in de koelkast. Serveer de terrine op een mooie plank op tafel. Snij de terrine aan met een scherp mes (ik gebruikte een broodmes). Per persoon snij je een plakje af ter grootte van een plakje cake. Leg deze op een bedje veldsla en garneer met wat verkruimelde walnoten. Eet smakelijk!
Notes
Veel kinderen vinden bietjes lekker. Houdt jouw kind niet van bietjes? Probeer dan het vegetarische kerst voorgerecht dat ik speciaal voor kids heb gemaakt!