Gemarineerde limoen tofu met frisse salade van radijs en komkommer
Dit is een heerlijk fris vegetarisch zomergerecht met gemarineerde limoen tofu en een frisse salade van radijs en komkommer. De tofu is gemarineerd met limoen en sojasaus. Dit past perfect bij de frisse salade.
200gramtofuonbewerkt, dus geen gekruide tofublokjes
3limoen
2eetlepelssojasaus
1eetlepelsesamolie
1eetlepelhoning
1teentjeknoflook
1mespuntchilivlokken
zout
rijst of noedels voor 4 personen
1komkommer
1bosradijs
3stengels bosui
arachideolieof zonnebloemolie
Optioneel om te garneren
1handjezwart sesamzaad
1handjeverse koriander
Instructions
Zet een laag bakje klaar voor de marinade. Rasp 2 limoenen in het bakje en voeg ook het sap van de limoenen toe. Doe de sojasaus, honing, zout, chilivlokken, fijn gesneden knoflook en sesamolie erbij en roer goed door. Breng de marinade op smaak met zout en peper. Snij de tofu in reepjes. Leg de reepjes tofu in de marinade. Laat de marinade goed intrekken. Hoe langer hoe beter, maar zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten marineert.
In de tussentijd kook je de rijst of noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak ook alvast de salade. Was de komkommer en radijs. Snij de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snij vervolgens in plakjes. Snij de uiteindes van de radijs eraf en snij de radijs in dunne plakjes. Maak een dressing van de rasp en het sap van de laatste limoen, met 2 eetlepels arachideolie, zout en peper. Sprenkel de dressing over de salade.
Snij de bosui in dunne ringen of grove stukken (waar je van houdt). Haal nu de tofu uit de marinade en dep goed droog met een stuk keukenpapier. Bak de tofu in ongeveer 10 minuten gaar in een flinke scheut arachideolie. Schep de tofu af en toe om zodat alle kanten licht krokant worden. Voeg de bosui na ongeveer 5 minuten toe en bak deze de laatste 5 minuten mee.
Serveer de tofu met de rijst of noedels en de frisse salade. Garneer eventueel met zwart sesamzaad en wat verse koriander.
Variatie Tip: je kunt de noedels of rijst toevoegen aan de tofu als de tofu lekker krokant is. Dan trekt de smaak lekker in de noedels. Je kunt eventueel ook nog de marinade er overheen schenken voor wat extra saus.
Notes
Mijn kinderen hebben ervan gesmuld. De radijs lieten ze links liggen. Voor hen had ik een bakje met alleen komkommer gemaakt als bijgerecht.