Deze ovenschotel is een briljante kruising tussen pasta Popey en mac 'n cheese. Een beetje van mij en een beetje van Jamie Oliver. Dit recept is gebaseerd op een recept uit zijn populaire kookboek VEG. De mac 'n cheese bevat veel groente en is daarmee een verantwoorde vegetarische variant op de Amerikaanse klassieker.
Voorbereidingstijd5 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Totale tijd35 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Fusion, Italiaans
Trefwoord: Jamie Oliver, Kidsproof, Mac 'n cheese, VEG, Vegetarisch
Servings: 4personen
Calories: 442kcal
Author: Nienke
Ingredients
400grambroccoli
300gram(grote) macaroniof een andere pasta naar keuze
olijfolie
400gramspinazie
1groteprei
4teentjesknoflook
100gramParmezaanse kaas
zout
peper
1theelepeltijm
nootmuskaatnaar smaak
1handjeamandelschaafsel
Optioneel
6theelepelsmaizena+ 6 theelepels water, of ander bindmiddel
Instructions
Doe de macaroni in een pan met kokend water. Kook 2 minuten.
Snij de broccoli in roosjes. Voeg toe aan de macaroni en kook nog eens 3 minuten. Giet af, besprenkel met wat olijfolie en zet even apart.
Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de broccolisteeltjes in dunne plakjes. Was de prei en snij in dunne ringen. Hak de knoflook fijn. Was de spinazie. Doe de broccolisteeltjes, prei, spinazie en knoflook in de pan. Bak de groente totdat de spinazie mooi geslonken is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Als het goed is, is er flink wat vocht vrijgekomen.
Doe de broccolisteeltjes, prei, spinazie, knoflook en het vrijgekomen vocht in een blender. Pureer tot een gladde saus en schenk de saus terug in de pan.
De saus moet ongeveer de dikte hebben van yoghurt. Is je saus nog een stuk dunner? Bind het dan met een papje van 6 theelepels maizena en 6 theelepels koud water.
Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de saus. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en tijm.
Doe de macaroni en broccoli bij de saus en roer goed door. Schenk het totaal in een ovenschaal. Rasp de rest van de Parmezaanse kaas erover en garneer met wat amandelschaafsel. Schuif de mac 'n cheese in de oven en bak ongeveer 15 minuten op 180 graden totdat de kaas en amandelschaafsel mooi goudbruin zijn.
Notes
Deze groene groente mac 'n cheese is een briljante manier om groente te verstoppen en je kind ongemerkt veel groente te laten eten. Het blijft natuurlijk wel groen, maar er zijn een stuk minder stukjes ;).
Je kunt de broccoliroosjes eventueel ook mee pureren met de spinazie en de prei, als je helemaal geen stukjes in je pasta wilt.