Sticky tofu is ontzettend lekker! De tofu is knapperig en daarnaast heerlijk gekruid. Deze sticky tofu is heerlijk bij iedere Aziatische maaltijd. Of bijvoorbeeld in een poke bowl, of een salade.
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd20 minutenmin
Totale tijd35 minutenmin
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: Plantaardig, Sticky tofu, Tofu, Vegan
Servings: 4personen
Calories: 107kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
400gramtofublok. Als je kunt kiezen tussen firm en silky, kies dan firm.
3eetlepelsmaïzena
2eetlepelszonnebloemolie
1snufjezout
75mililitersojasaus
2eetlepelsrijstazijn
1eetlepelgembersiroop
0,5-1theelepelsambal oeleknaar smaak
2theelepelssesamolie
Instructies
Knapperige tofu
Snijd de tofu in de breedte doormidden. Leg op een stuk keukenpapier. Leg een ander stuk keukenpapier op de tofu en leg er vervolgens iets zwaars op (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15-20 minuten rusten zodat het vocht eruit trekt. Hierdoor wordt de tofu straks lekker knapperig.
Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1x1 cm. Doe in een kom, strooi de maizena erover en schudt goed zodat alle tofu blokjes met maïzena bedekt zijn.
Doe de olie in de pan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan regelmatig door zodat de blokjes aan alle kanten bruin worden. Haal de pan van het vuur. Laat de tofu in de pan zitten.
Sticky tofu
Doe de saus ingrediënten voor de stickytofu in een kom (de sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, sambal en sesamolie). Zet de pan tofu weer op het vuur en giet de sticky saus over de tofu. Schudt de pan en haal de pan weer van het vuur. De sticky tofu is klaar!
Notities
Mijn kinderen zijn gek op tofu. Vind je de sticky tofu een beetje spannend? Laat de sticky saus dan achterwege en laat je kind eerst eens knapperige tofu proberen.