Klassieke pasta met rode saus, maar dan vegetarisch
Pasta met rode saus is een klassiek gerecht dat iedereen kent Maar wist je dat je dit heerlijke gerecht ook vegetarisch variant kunt maken? Of je nu een vegetariër bent of gewoon een dagje zonder vlees wilt.
Voorbereidingstijd5 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Totale tijd35 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Kidsproof, Pasta, Vegan, Vegetarisch
Servings: 4personen
Calories: 541kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
3eetlepelsolijfolie
1ui
2teentjesknoflook
2wortel
250gramvegetarisch of plantaardig gehakt
2paprika
250gramchampignon
70gram tomatenpuree
400gramtomatenblokjes
250gramcherrytomaat
200mlwater
1blokjegroente bouillon
2eetlepelssojasaus
1eetlepeldonkere balsamico azijn
1eetlepelgedroogde Italiaanse kruiden
2laurierblaadjes
320gram(volkoren) pastanaar keuze
75gramParmezaanse kaasof vegan alternatief
Optioneel
maizenaom te binden als de saus te dun is
Instructies
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn. Schil de wortel en snij fijn. Bak de ui, knoflook en wortel in de olijfolie voor ongeveer 5 minuten.
Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak 5 minuten mee.
Was intussen de paprika en snij fijn. Snij de champignons in partjes. Was de cherrytomaat en snij doormidden.
Voeg de paprika en champignons toe en bak ongeveer 10 minuten mee. Roer de tomatenpuree erdoor en blus af met de tomatenblokjes, het water, de sojasaus, balsamico azijn. Doe het groente bouillonblokje, de laurierblaadjes en de Italiaanse kruiden erbij. Voeg ook de cherrytomaatjes toe. Laat de saus minimaal 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat extra Italiaanse kruiden en sojasaus of balsamico azijn. Verwijder de laurierblaadjes.
Is je saus nog erg dun? Meng dan 2 theelepels maizena met 2 theelepels koud water en roer door de saus. Hierdoor dikt de saus wat in.
Serveer met de pasta en garneer met geraspte kaas.
Notities
Deze pasta vinden de meeste kinderen heerlijk.
Zijn stukjes groente een probleem? Bak het vegetarisch gehakt dan in een aparte koekenpan. De rode saus gaat in de andere pan. De saus kun je vervolgens pureren (verwijder wel even de laurierblaadjes), zodat je geen stukjes groente meer hebt. Het gehakt roer je vervolgens door de gepureerde saus, of serveer je apart.