Deze lasagne met koolrabi is waarschijnlijk de meest verrassende lasagne die je ooit hebt geproefd. Een zoete paprikatomatensaus, met een romige zelfgemaakte bechamelsaus met koolrabi. De ideale vegetarische lasage!
1grotekoolrabiof 2 kleintjes, ongeveer 400-600 gram
75gramroomboter
75grambloem
350mlmelk
nootmuskaat
1blokjegroenten bouillon
Overig
75gramParmezaanse kaas
lasagnebladen
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet alvast een ovenschaal klaar.
Paprikasaus
Schil de ui en knoflook en snij deze fijn. Was en snij de paprika's in blokjes van ongeveer 1x1 cm.
Fruit de ui en de knoflook. Voeg na 2 minuten de paprikablokjes en 50 ml water toe. Laat de paprika's 5 minuten pruttelen totdat het water is opgelost. Voeg nu de tomatenblokjes toe, samen met 200 ml water en kook het geheel 5 minuten totdat je een mooie saus hebt. Voeg de suiker en fijngesneden basilicum toe. Maak de saus wat dikker met een papje van 2 theelepels maizena, gemengd met 2 theelepels koud water. Breng op smaak met zout en chilivlokken. Is je saus nog wat dun? Voeg dan nog een papje van maizena en water toe tot je saus de gewenste dikte heeft.
Koolrabi bechamelsaus
Begin nu met de koolrabi bechamelsaus. Schil de koolrabi en snij deze in blokjes van 1 bij 1 cm, of iets kleiner als je dat lekker vindt. Je kunt de koolrabi ook grof raspen. Kook de koolrabi 10 minuten in een pan met kokend water of in de stoomoven.
Maak intussen de roux door de boter te smelten in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg daarna beetje bij beetje 350 ml water toe. Voeg het bouillonblokje toe en roer goed door. Haal de saus van het vuur als het bouillonblokje is opgenomen. Doe nu de koolrabiblokjes bij de saus. Je kunt de saus dunner maken door wat extra water toe te voegen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Maak nu de lasagne op in een ovenschaal. Begin met de bechamelsaus, vervolgens de lasagnevellen, dan de paprikasaus. Herhaal dit tot je sauzen op zijn. Eindig met de witte saus en bestrooi deze vervolgens met Parmezaanse kaas. Bak de lasagne in de oven voor ongeveer 20 minuten totdat de lasagnevellen gaar zijn en de korst goudbruin is. De lasagne is heerlijk met een groene salade.
Notes
Deze lasagne bestaat uit twee sauzen die allebei nog wat extra kidsproof te maken zijn. Voor de witte saus kun je de koolrabi pureren met een beetje water en vervolgens toe voegen aan de witte saus. Zo heb je saus zonder stukjes.
Hetzelfde kun je doen met de rode saus: in de blender en ineens is de groenten niet meer te herkennen ;).