Toscaanse of Italiaanse broodsoep is een heerlijke vegetarische soep om te maken met oud brood en verse tomaten. Super makkelijk om te maken, veel groente en lekker vullend.
Snij een kruis bovenop elke tomaat en leg de tomaten in een bak met kokend water. Laat de tomaten een paar minuten liggen. Giet het water af en spoel af met koud water. Haal nu de vellen van de tomaten. Als het goed is, komen de vellen er nu makkelijk vanaf.
Snij de tomaten in kleine blokjes.
Verwarm intussen de olijfolie in een soeppan . Snij de ui en knoflook fijn en bak deze ongeveer 5 minuten op midden hoog vuur. Voeg de tomaten, tomatenpuree, suiker, chilivlokken, zout en peper toe en laat 10 minuten pruttelen totdat de tomaten gaar gekookt zijn.
Snij intussen het brood in kleine blokjes.
Voeg de broodblokjes, bouillonblokjes en een liter water toe. Voeg ook de helft van de basilicumblaadjes toe. Roer goed door en kook nog eens 10 minuten op midden hoog vuur, zodat het brood week is geworden en de tomaten worden opgezogen in het brood. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de soep warm of koud en garneer met een scheutje olijfolie en de rest van de basilicum blaadjes.
Notes
Deze soep is perfect voor kids. Die van mij hebben er flink van gesmuld.
Je kunt de soep pureren voordat je het brood toevoegt. Op die manier zie je niets meer van de tomaten, behalve de kleur.