Deze risotto met groene asperge en pecorino is een prachtig vegetarisch gerecht voor de lente! De smaken van de groene asperge en pecorino combineren super. Pak een lekker glas witte wijn erbij en je hebt een fantastische verwen maaltijd!
1dlwitte wijn(evt vervangen door extra groente bouillon)
500gramaspergegroen
2blokjesgroenten bouillon+ 1 liter water
75grampecorino kaas
zout
peper
Instructies
Snij de ui fijn en bak deze in de helft van de roomboter Bak de ui ongeveer 2 minuten.
Was intussen de asperges en snij ongeveer 2 centimeter van de onderkant af. Gooi dit weg of voeg toe aan de bouillon. Snij de kopjes van de asperges eraf (ongeveer 2-3 cm) en kook deze in ongeveer 4 minuten beetgaar in ruim kokend water. Snij de steeltjes van de asperge in stukjes van een paar millimeter dik en voeg deze toe aan de ui.
Voeg nu de risottorijst toe. Blus af met een de witte wijn (of flinke scheut bouillon), zodat alles net onder het vocht staat en blijf goed roeren. Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze weer net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon tot de risotto gaar is. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Voeg nu de rest van de boter en de aspergekopjes toe aan de risotto en rasp de helft van de pecorino over de risotto heen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat extra pecorino en een goed glas witte wijn!
Notities
Voor kinderen kun je de witte wijn vervangen door 100 ml bouillon.
Je kunt eventueel extra groente toevoegen aan de risotto. Denk aan tuinerwtjes, courgette en champignons.
Ik maak ook weleens een grote pan risotto en verdeel dit vervolgens over 2 pannen als de risottorijst gaar is. De ene pan maak ik af volgens bovenstaand recept en de andere pan maak ik kidsproof met groente die zij heel lekker vinden. Bijvoorbeeld gegrilde cherrytomaatjes, broccoli of gegrilde paprika.