Vegetarische risotto

Vegetarische risotto met groene asperges. Blijer kun je me haast niet maken! Als enorme risotto liefhebber heb ik het liefst iedere week een bord risotto voor mijn neus staan. Ik vind risotto’s altijd zo enorm smeuïg, smaakvol en romig! Wat mij betreft is het puur comfort food.

Ik bereid mijn risotto gerechten met van alles en nog wat. Vaak verwerk ik er een groente in die op dat moment in het seizoen is. Zo maakte ik bijvoorbeeld een overheerlijke pompoenrisotto met burrata, een winterse boerenkool risotto en een frisse risotto met venkel en citroen. Alle drie ontzettend lekkere risotto recepten die ik je zeker kan aanraden!
Maar nu was het de beurt aan een andere groente, namelijk asperge. Groene asperge om precies te zijn! In combinatie met de romige risotto en de licht pittige pecorino kaas is het echt een feestje om te eten!

Asperge risotto
Risotto met groene asperges

Witte en groene asperges

Het aspergeseizoen is begonnen, wat een feest! De witte en groene asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Wat een fantastische seizoensgroente vind ik asperges toch! Witte asperges zijn de klassieke asperges die eigenlijk iedereen wel kent. Groene asperges zijn wat onbekender, maar wel iets toegankelijker vind ik zelf. De smaak is namelijk iets minder sprekend en daarnaast hoef je groene asperges niet te schillen. Dat voorkomt dat je met van die draden in je mond eindigt ;).

Risotto met asperges

Groene asperges kun je op veel manieren bereiden; gewoon koken en serveren met aardappels, in salades, onder een pasta of in de risotto! Omdat ik een enorme risotto fan ben, kon dit recept voor een risotto met groene asperge natuurlijk niet ontbreken op mijn website.

Eerder maakte ik deze risotto met witte asperges. Een enorm lekkere klassieker van asperges met ei en een twist van romige risotto. Absoluut het proberen waard!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Asperge risotto met gepocheerd ei
Als je van asperges houdt, dan is deze risotto een absolute aanrader. Het gepocheerde eitje bovenop maakt het echt restaurantwaardig.
Bekijk recept

Vegetarische risotto recepten

Ben jij net al ik een grote liefhebber van risotto? Dan heb ik nog veel meer lekkere en vegetarische risotto recepten voor je! Ik heb er inmiddels al een heleboel verzameld op mijn website. Zoveel zelfs, dat ik een lijstje heb gemaakt met een speciale top 10: 10x de lekkerste vegetarische risotto’s.

Risotto met rode wijn en paddenstoelen
Dit is een heerlijk winterse vegetarische risotto. De rode wijn zorgt voor een verrassende smaak aan de risotto. Deze vegetarische risotto valt ook goed in de smaak bij vleeseters! 
Bekijk recept
De lekkerste pompoenrisotto
Zin in herfst op je bord? Deze vegetarische pompoenrisotto met salieboter is dan echt jouw perfecte bordje comfort food. Je maakt het met gegrilde pompoen uit de oven. Makkelijk en ontzettend lekker.
Bekijk recept
Risotto van orzo met paddenstoelen
Deze risotto is gemaakt met orzo, een super lekker alternatief voor risottorijst. Heerlijk romig van smaak en sneller klaar dan de klassieke risottorijst. Deze variatie met paddenstoelen is een heerlijk vegetarisch herfst / winter recept voor het hele gezin. 
Bekijk recept

Risotto met groene asperges en pecorino

Deze risotto met groene asperge en pecorino is een prachtig vegetarisch gerecht voor de lente! De smaken van de groene asperge en pecorino combineren super. Pak een lekker glas witte wijn erbij en je hebt een fantastische verwen maaltijd! 
3 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordAspergeseizoen, Groene asperge, Kidsproof, Pecorino, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 320 gram risottorijst
  • 1 dl witte wijn (evt vervangen door extra groente bouillon)
  • 500 gram asperge groen
  • 2 blokjes groenten bouillon + 1 liter water
  • 75 gram pecorino kaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snij de ui fijn en bak deze in de helft van de roomboter Bak de ui ongeveer 2 minuten. 
  • Was intussen de asperges en snij ongeveer 2 centimeter van de onderkant af. Gooi dit weg of voeg toe aan de bouillon. 
    Snij de kopjes van de asperges eraf (ongeveer 2-3 cm) en kook deze in ongeveer 4 minuten beetgaar in ruim kokend water. 
    Snij de steeltjes van de asperge in stukjes van een paar millimeter dik en voeg deze toe aan de ui. 
  • Voeg nu de risottorijst toe. Blus af met een de witte wijn (of flinke scheut bouillon), zodat alles net onder het vocht staat en blijf goed roeren. Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze weer net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon tot de risotto gaar is. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Voeg nu de rest van de boter  en de aspergekopjes toe aan de risotto en rasp de helft van de pecorino over de risotto heen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat extra pecorino en een goed glas witte wijn! 

Kidsproof tips

  • Voor kinderen kun je de witte wijn vervangen door 100 ml bouillon. 
  • Je kunt eventueel extra groente toevoegen aan de risotto. Denk aan tuinerwtjes, courgette en champignons. 
  • Ik maak ook weleens een grote pan risotto en verdeel dit vervolgens over 2 pannen als de risottorijst gaar is. De ene pan maak ik af volgens bovenstaand recept en de andere pan maak ik kidsproof met groente die zij heel lekker vinden. Bijvoorbeeld gegrilde cherrytomaatjes, broccoli of gegrilde paprika.