Dit recept is het perfecte vegetarische alternatief voor de Franse klassieker boeuf bourguignon. De (non) boeuf is gemaakt met de vleesvervanger jackfruit. Jackfruit neemt de structuur van draadjesvlees.
Verwarm een scheut olijfolie in de pan. Snij de ui in grove stukken en snij de knoflook fijn. Bak een paar minuten in de olijfolie. Schil de wortel en snij in plakken. Voeg toe aan de ui en bak vijf minuten mee.
Giet de jackfruit af en spoel goed af met water. Hiermee gaat de smaak van het vocht er wat af. 'Pluk' de jackfruit in stukjes, doe in de pan en bak 5 minuten mee. Doe de bloem en tomatenpuree erbij en bak een minuut mee. Blus af met de rode wijn en groente bouillon. Doe ook het laurierblad, rozemarijn en tijm erbij en laat 25 minuten doorkoken op middenhoog vuur met deksel op de pan.
Aardappelpuree
Schil intussen de aardappels en snij in stukken. Kook de aardappels in een pan met ruimkokend water en het blokje groenten bouillon in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af.
Pureer de aardappels met 150 ml melk en 30 gram roomboter met een blender of stamppot stamper. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
Champignons
Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Snij de champignons in plakjes en bak in de olijfolie in ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de champignons op het laatst toe aan de bourguignon.
Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en serveer de boeuf bourguignon met de aardappelpuree.
Notities
Ik twijfelde of ik dit gerecht wel zou serveren voor mijn kids. Ten eerste zit er wijn in. Dat is natuurlijk niet ideaal voor kinderen, maar goed, het grootste deel is verdampt. Maar verder ziet het er ook niet echt kidsproof uit moet ik eerlijk zeggen. Uiteindelijk besloot ik om het gewoon maar te serveren en de kids er zelf wat van te laten vinden. En wat denk je? Ze vonden het verrukkelijk! Soms is het dus echt onvoorspelbaar wat ze wel en niet lekker vinden.
Je kunt ervoor kiezen om de wijn te vervangen door groente bouillon, maar dit haalt wel echt de smaak uit het gerecht.