Vegetarische variant van boeuf bourguignon; een klassiek vleesgerecht

Boeuf bourgignon is een traditioneel Frans stoofgerecht met draadjesvlees (rundvlees). Ik herinner me dat ik dit vroeger weleens heb gegeten, maar dit is al heel lang geleden. Het gerecht krijgt zijn smaak door de rode wijn en laurierblad. De typische structuur van boeuf bourguignon komt door het draadjesvlees. Hiermee is het niet echt een gerecht dat je makkelijk vegetarisch kunt maken. Totdat ik jackfruit ontdekte!

Jackfruit is een exotische fruitsoort dat makkelijk smaak opneemt en een draderige structuur krijgt als je het lang kookt. Perfect dus voor gerechten waar origineel draadjesvlees in zit verwerkt.

Stoofschotel serveren met aardappelpuree, of iets anders?

Boeuf bourguignon serveer je traditioneel met aardappelpuree. Ik heb het ook weleens gemaakt met een puree van pastinaak of knolselderij. Dit maak je heel eenvoudig met een kilo knolselderij. Deze bak je kort aan in een scheut olijfolie. Vervolgens kook je het en pureer je het net alsof je aardappelpuree maakt. Het geeft net weer even een andere smaak, heel lekker!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Perfect gerecht voor de feestdagen

Boeuf bourguignon wordt vaak geserveerd met thanksgiving of kerst. Ik had het nooit echt in mijn kerstrepertoire zitten omdat het niet eenvoudig vegetarisch te maken is. Maar nu ik dit recept heb gemaakt, staat niets meer in de weg voor een vegetarische boeuf bourguignon met kerst! Serveer de vega bourguignon met bijgerechten zoals sperziebonen, wortels en aardappelpuree.

Meal preppen

Stoofpotjes zijn eigenlijk heel handig om van tevoren te maken. Een van de kenmerken van stoofpotjes is, dat het lekker lang mag sudderen op het vuur. Dat geldt ook voor deze vegetarische boeuf bourguignon. Maak het stoofpotje van tevoren klaar en verwarm ter plekke. De aardappelpuree is het lekkerst als hij vers is. Je kunt de aardappels al wel van tevoren schillen en snijden. Je hoeft ter plekke dan alleen nog maar te koken en te pureren.

Vegetarische boeuf bourguignon met jackfruit

Dit recept is het perfecte vegetarische alternatief voor de Franse klassieker boeuf bourguignon. De (non) boeuf is gemaakt met de vleesvervanger jackfruit. Jackfruit neemt de structuur van draadjesvlees.
4.14 van 38 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 45 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFrans, Fusion
TrefwoordBoeuf bourguignon, Jackfruit, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • olijfolie
  • 500 gram kastanje champignon
  • 1 ui
  • 400 gram wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik jackfruit 550 gram
  • 4 eetlepels bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 300 ml groente bouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • zout
  • peper

Aardappelpuree

  • 1 kilo aardappel
  • 1 blokje groente bouillon
  • 150 ml halfvolle melk
  • 30 gram roomboter
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Instructies

Non boeuf

  • Verwarm een scheut olijfolie in de pan. Snij de ui in grove stukken en snij de knoflook fijn. Bak een paar minuten in de olijfolie.
    Schil de wortel en snij in plakken. Voeg toe aan de ui en bak vijf minuten mee.
  • Giet de jackfruit af en spoel goed af met water. Hiermee gaat de smaak van het vocht er wat af.
    'Pluk' de jackfruit in stukjes, doe in de pan en bak 5 minuten mee. Doe de bloem en tomatenpuree erbij en bak een minuut mee. Blus af met de rode wijn en groente bouillon. Doe ook het laurierblad, rozemarijn en tijm erbij en laat 25 minuten doorkoken op middenhoog vuur met deksel op de pan.

Aardappelpuree

  • Schil intussen de aardappels en snij in stukken. Kook de aardappels in een pan met ruimkokend water en het blokje groenten bouillon in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af.
  • Pureer de aardappels met 150 ml melk en 30 gram roomboter met een blender of stamppot stamper. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

Champignons

  • Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Snij de champignons in plakjes en bak in de olijfolie in ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de champignons op het laatst toe aan de bourguignon.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en serveer de boeuf bourguignon met de aardappelpuree.

Kidsproof tips

  • Ik twijfelde of ik dit gerecht wel zou serveren voor mijn kids. Ten eerste zit er wijn in. Dat is natuurlijk niet ideaal voor kinderen, maar goed, het grootste deel is verdampt. Maar verder ziet het er ook niet echt kidsproof uit moet ik eerlijk zeggen. Uiteindelijk besloot ik om het gewoon maar te serveren en de kids er zelf wat van te laten vinden. En wat denk je? Ze vonden het verrukkelijk! Soms is het dus echt onvoorspelbaar wat ze wel en niet lekker vinden.Ā 
  • Je kunt ervoor kiezen om de wijn te vervangen door groente bouillon, maar dit haalt wel echt de smaak uit het gerecht.Ā