Risotto van bloemkoolrijst is een koolhydraatarm alternatief voor de traditionele risotto van arborio rijst. Het is net zo romig als gewone risotto, maar wat minder vullend en dus lowcarb. Bloemkoolrijst maak je heel eenvoudig door bloemkool te malen in de keukenmachine. Je kunt het tegenwoordig ook kopen in de supermarkt.
Snipper de ui. Verwarm de helft van de boter en een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui glazig. Snij de champignons in vieren en voeg toe aan de ui. Bak een paar minuten tot de champignons een mooi bruin kleurtje krijgen. Breng op smaak met zout en peper.
Maal de bloemkool (in delen) fijn in een foodprocessor / keukenmachine. Maal net zo lang tot de bloemkool een rijstachtig formaat heeft. Voeg de bloemkool nu toe aan de champignons en roer goed door. Snij ook de knoflook fijn en voeg toe aan de bloemkool.
Voeg na een paar minuten een flinke scheut groenten bouillon toe zodat de bloemkool net onder water staat. Laat lekker pruttelen en roer af en toe goed door. Giet nog wat bouillon over de bloemkool als het water bijna is opgenomen. Na ongeveer 7-10 minuten is de bloemkoolrisotto klaar.
Snij intussen de courgette in de lengte in plakken van ongeveer 2-3 mm dik. Smeer de plakken in met olijfolie, bestrooi met wat zout en grill de courgettes in een grillijzer of grillpan totdat ze mooie zwarte strepen hebben.
Roer de rest van de boter door de bloemkool en breng de bloemkoolrijst op smaak met de geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper.
Optioneel, om te garneren
Snij de Italiaanse kruiden fijn en strooi deze over de bloemkool.
Notes
Dit is een koolhydraatarm gerecht. Voor kinderen vind ik dit zelf geen volwaardig hoofdgerecht. Misschien is het prima, maar ik geef ze toch liever wat extra koolhydraten en energie. Ik heb daarom een risotto van orzo voor de kids gemaakt.